Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Unieke film in het Vestzak De bevrijding van Son en Breugel

Algemeen Remember September 2019

Son en Breugel - Klaas Postma (64) werkt als vrijwilliger bij het museum Bevrijdende Vleugels. Hij is daar rondleider en als oud-F16 piloot tevens betrokken bij het gesimuleerd vliegen. Op een groot scherm kunnen belangstellenden ervaren hoe het is om in de cockpit van bijvoorbeeld een Dakota de stuurknuppel in handen te hebben. Zijn collega Ton van Ingen verzorgt daar het computeronderhoud. Ze kwamen tot de ontdekking dat er in het museum erg veel fotomateriaal en filmbeelden aanwezig waren over de bevrijding van Son en Breugel.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Adrie Neervoort

"Zo kwamen we op het idee om daar een documentaire van te maken. Ik ben vorig jaar maart begonnen hieruit een script voor een film te schrijven. Naderhand kwamen we in contact met Henk Hutten van de Heemkundekring en zij bleken ook nog allerlei beeldmateriaal te hebben", vertelt Klaas. "Zo ontstond het idee om al dat ruwe beeld- en fotomateriaal te bewerken in een heuse film. De geschiedenis over de bevrijding van Son en Breugel komt je tegemoet door middel van monumenten en gedenktekens, maar nergens waren daarvan bewegende beelden te zien."

Foto- en filmopnames
"Ton en ik wilden de bevolking laten zien hoe hun dorp eruitzag ten tijde van de bevrijding en wat zich in Son en Breugel heeft afgespeeld in die dagen tijdens de bevrijding. De Amerikanen stuurden bij elke grote militaire operatie fotografen en cineasten mee om foto's en filmopnames te maken. Dat ruwe materiaal lag op de plank en is door Ton bewerkt tot deze unieke film."

Indringende beelden
De film geeft een indruk hoe de gemeente Son en Breugel er destijds uitzag. Er worden beelden getoond van het Patronaat (Vestzak), de Zuivelfabriek (nu Jumbo), het Sanatorium (Zonhove), het Nonnenklooster (Sonnerie), de brug over het Wilhelminakanaal, de Kerk en het Oude Raadhuis en hun functie in die tijd, bijvoorbeeld als hospitaal of uitkijktoren. Uiteraard gaat het ook over de landing zelf met parachutisten en gliders en de gevechten die hebben plaatsgevonden. Ze hebben geprobeerd de film laagdrempelig te houden en door middel van animaties worden de beelden ondersteund. "Ton verzorgt de 'voice-over', heeft de muziek uitgezocht en het materaal digitaal bewerkt. Ik heb het script geschreven." De film duurt 27 minuten en vertelt in documentaire stijl de geschiedenis van de bevrijding van Son en Breugel.

Kom kijken
De film is te zien vanaf 7 september in het Vestzaktheater tijdens de tentoonstelling 'Remember September 2019' en wordt op werkdagen vertoond van 11.00 tot 17.00 uur, op zaterdag 14 september van 10.00 tot 19.00 uur en op zondag 15 september van 10.00 tot 16.00 uur. Een unieke film die iedere inwoner moet gaan zien. De toegang is gratis. Kom kijken!