Afbeelding
Foto: ©pixabay.com

Lezing: straling en gezondheid

Algemeen Activiteit

Son en Breugel - 'Wie heeft de moed onder ogen te zien waar we mee bezig zijn' is de titel van de lezing die woonbioloog Jacques de Been op vrijdag 20 september komt geven in De Boerderij in Son en Breugel.

Jacques de Been heeft al 35 jaar ervaring als woonbioloog. Hij is uitgenodigd door de mensen van StralingsBewust Son en Breugel, de werkgroep die vanaf januari dit jaar actief is in de gemeente Son en Breugel. De werkgroep heeft als doel, in samenwerking met de gemeentepolitiek, de inwoners en met name de verantwoordelijken voor kinderen, bewuster te leren omgaan met Wi-Fi en draadloze apparatuur en indien noodzakelijk deze te vermijden.

Oplossen of verbeteren
Als woonbioloog geeft Jacques bouw-biologische adviezen voor bestaande bouw en nieuwbouw. Hij gaat samen met de opdrachtgever op zoek naar de randvoorwaarden die nodig zijn om tot een zo natuurlijk mogelijke en gezond mogelijke woon- en/of werkplek te komen. Daarbij kan onder andere gekeken worden naar perceelkeuze, ontwerp, materiaalkeuzes, afwerkingen, ergonomie, belastende omstandigheden. Is er sprake van een bestaande situatie, dan kan gekeken worden naar saneringsmogelijkheden om ongezonde situaties op te lossen c.q. te verbeteren.

Elektrosmog en kinderen
Ook op het gebied van elektrosmog, een verzamelnaam voor elektrische velden, magnetische velden en elektromagnetische straling, heeft Jacques veel te bieden aan voorlichting over te maken keuzes voor een gezondere woon/werkomgeving en gezondere scholen en kinderdagverblijven. Vooral kinderen blijken zeer gevoelig te zijn voor straling en zouden in bescherming moeten worden genomen. Dit omdat zij behoren tot de meest intensieve gebruikers van draadloze apparaten. Waar komt die elektrosmog vandaan? Hoe hoog is de stralingshoeveelheid nu eigenlijk? Is er al onderzoek gedaan naar die straling? Wat kan men zelf doen om elektrosmog zoveel mogelijk te beperken?

Meten is weten
Als bouwbiologisch meettechnicus kan Jacques met zijn meetapparatuur een goede indicatie geven van de aanwezigheid van belastende bronnen. Vervolgens kan hij op zoek gaan naar technisch en economisch haalbare maatregelen. Naast elektrosmog zijn er ook nog andere fysische zaken die ons beïnvloeden, zoals radioactiviteit, geluid en trillingen.

Voor wie is deze lezing?
Deze lezing is aan te bevelen voor ieder die verantwoordelijk is voor kinderen zowel in medisch als opvoedkundig opzicht. Maar ook voor zwangere vrouwen, voor mensen die onduidelijke klachten hebben die medisch onverklaarbaar zijn. Voor mensen die gaan bouwen of verbouwen, voor de gemeentepolitiek die eind dit jaar beslist of ze kiest voor de economische belangen van de overheid en de telecomgiganten of voor de gezondheid van haar inwoners. Verder voor ieder die gewoon geïnteresseerd is om deze lezing bij te wonen. U bent van harte uitgenodigd voor deze verhelderende lezing.

Informatie
De lezing wordt op vrijdag 20 september, aanvang 19:30 uur in De Boerderij, Leeuwstraat 2 te Son en Breugel gehouden. De entree is een donatie van tenminste 5 euro. Aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn zodat ze weten hoeveel stoelen er klaargezet moeten worden. Aanmelden kan via stralingsbewustsonenbreugel@hotmail.com met vermelding van naam en woonplaats.