V.l.n.r. De vier gildebroeders Jan Swinkels, Martien Dekkers, Rien Swinkels en Eric  Verhagen
V.l.n.r. De vier gildebroeders Jan Swinkels, Martien Dekkers, Rien Swinkels en Eric Verhagen

Vier jubilarissen bij het Sint Catharinagilde Son gehuldigd

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Dit jaar zijn er maar liefst vier jubilarissen bij het Sint Catharinagilde met een veertigjarig dienstverband. Eric Verhagen, Rien Swinkels, Jan Swinkels en Martien Bekkers hebben gezamenlijk, maar ook ieder apart, veel voor het gilde betekend. Jan was jarenlang tamboer en Martien, Rien en Eric zijn vendelier geweest. Eric is vaandeldrager van het gilde en plaatsvervangend hoofdman. Rien heeft de functie van plaatsvervangend kapitein. De gildebroeders zijn alle vier één of meerdere keren koning geweest.

Redacteur: Henny van Hagen
Fotograaf: Wil Feijen

Veertig jaar geleden had het gilde behoefte aan aanwas van jongere leden en werden Eric, Rien, Jan en Martien door het toenmalige bestuur gevraagd om lid te worden. Uitbreiding met nieuwe leden bracht ook nieuwe ideeën en vragen met zich mee. "Even leek het alsof er een 'oud' en een 'jong gilde ging ontstaan. Zo kwam het voor dat op een feest van een gildebroeder de jonge leden de optredens moesten verzorgen, maar 's avonds niet uitgenodigd werden. Dit voorval is in de daaropvolgende vergaderingen indringend besproken, waardoor de eenheid in het gilde werd hersteld.

Hechte vriendenclub
Dat het gilde een hechte vriendenclub is waar het onderling samenzijn een belangrijke rol speelt, blijkt wel uit het geringe verloop binnen het gilde. Je wordt lid voor het leven. In de loop van de jaren zijn er diverse optredens in het buitenland geweest. "We zijn onder andere in Oostenrijk, Spanje en Duitsland geweest. We hebben zelfs voor de Paus opgetreden tijdens zijn bezoek in Eindhoven en zelfs voor de koning in Den Bosch." Het gilde was live op tv te zien met een optreden tijdens de mis in de kerk in Sint-Oedenrode. "Om elf uur hadden we al twee missen gehad", lacht Martien.

Huifkar
Het vervoer voor optredens naar omliggende gemeentes gebeurde met een huifkar, getrokken door een tractor. In het begin waren er twee oude huifkarren die door een oude Lanz Bulldog tractor werd getrokken. Deze verbruikte echter zoveel olie dat er tijdens het rijden zwarte roetdeeltjes uit de uitlaat kwamen. Die zwarte roetdeeltjes veranderden de smetteloze witte boorden van de leden in boorden met heel veel zwarte stippen. Die roetvlekken waren er niet meer uit te krijgen. Later kwam er een veel betere tractor die de oude huifkarren trok. Door de hogere snelheid slingerde de tractor zo erg dat er leden waren die niet meer mee durfden te rijden. Daarna werd er een nieuwe huifkar aangeschaft.

Anekdotes
Anekdotes hebben de vier gildebroeders genoeg over de afgelopen veertig jaar. "Pastoor Bakermans geeft jaarlijks bij het koningsschieten het startschot om de houten vogel eraf te schieten. Vorig jaar kwam hij er na twintig jaar achter dat er een vizier op de kruisboog zat. Onlangs noemde hij het koningsgewaad nog het 'kogelvrije vest'. Vroeger werd er geschoten op het oude SBC-terrein. Will van Uden zorgde voor de catering en reed op en neer met kratten bier. Soms zoveel dat sommige leden vastgehouden moesten worden om de kruisboog recht te houden", blikken de vier heren terug.

Topevenementen
Op dit moment bestaat het gilde uit 38 leden, waaronder zes tamboers, vijf vendeliers en zes bazuinblazers. In 2002 werden nieuwe pakken aangeschaft. Het gilde is een levendige vereniging, waarvan het jaarlijkse koningsschieten en de gildedagen de het topevenementen van het jaar zijn.

DeMooiSonenBreugelKrant wenst de vier jubilarissen nog een fijne tijd toe bij het gilde en veel schietplezier.