Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 9c6b77
Foto: ©heemkunde Son en Breugel
Heemkunde

Oma's schoenendoos

Son en Breugel - In Oma's schoenendoos vonden we bijgaande foto gemaakt op vrijdagmiddag 14 december 1956. Voor de boerderij van Toon Donkers, Keske 4 te Breugel ligt zo te zien een hoop schroot.

Bij de zijgevel van de boerderij gaapt een groot gat en ook ook aan de lange zijde is het dak enigszins gehavend. Wat was er op die bewuste dag gebeurd? Om 13.45 uur was er een straaljager van het type Thunderstreak neergestort op het Keske. De piloot, de tweede luitenant A. Hoppeners uit Uden, afkomstig van vliegbasis Volkel en tijdelijk gestationeerd te Eindhoven, besloot wegens motorstoring te gaan landen op vliegbasis Eindhoven. Een achter hem vliegende collega ontdekte echter brand en waarschuwde hem, waarop Hoppeners zijn toestel verliet met de schietstoel en veilig op Vressel neerkwam. Het toestel kwam brandend in een akkerland terecht. In een straal van vijftig meter stonden een woonhuis en drie boerderijen. Gloeiende brokstukken gierden door de lucht en klapten tegen de muren van de gebouwen.

De schade aan de boerderij van Donkers viel achteraf gezien nog mee. Het gat in de zijgevel was veroorzaakt door een wiel van de straaljager. Echter de boerderijen van Karel Leenders en Willem Saris brandden volledig af. In de boerderij van Willem Saris wist de vrouw des huizes tijdig naar buiten te komen. Zij moest echter lijdelijk toezien hoe enkele vaarzen en een dertigtal biggen de dood vonden. Timmerman Huub Raaijmakers die op het dak van het huis van de weduwe Der Kinderen aan het werk was, ijlde onmiddellijk mevrouw Donkers te hulp wier kind in de boerderij was achtergebleven, terwijl de schuur al in lichterlaaie stond. Hij wist de baby ongedeerd naar buiten te brengen. Zijn knecht Marinus Bosch haastte zich naar de boerderij van het uit elf kinderen bestaande gezin Leenders. De kinderen waren naar school en verder bleek iedereen het brandende woonhuis al verlaten te hebben, maar een tiental biggen ging verloren in de vlammenzee.

De brandweren van Eindhoven, Son, Sint-Oedenrode en de vliegbasis Eindhoven stonden machteloos tegenover het vuur in de hoeven van Leenders en Saris. Dertien mensen zijn bij dit ongeluk dakloos geworden. Zij werden voorlopig bij buren ondergebracht. De totale schade werd geschat op fl. 150.000. Veel materiële schade maar gelukkig waren er geen slachtoffers te betreuren. Breugel ontsnapte die dag aan een grote ramp.

U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar nummer 72343 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten.

Heeft u nog meer informatie over deze foto? Stuur uw reacties naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>