Gerard Swinkels
Gerard Swinkels Foto: Wil Feijen

Een herinnering aan de bevrijding door Gerard Swinkels

Algemeen

Son en Breugel - Op 17 september 1944 was Gerard Swinkels 4 jaar oud. Gerard woonde midden in het gebied waar de luchtlandingen plaatsvonden en de bevrijding van Son en Breugel begon. Nu, op 79-jarige leeftijd, weet hij zich dit nog goed te herinneren en blikt terug naar die tijd.

"De boerderij waar wij als gezin woonden, stond in de Sonniuswijk, waar nu de Gentiaan is; hoek Aziëlaan-Meierijlaan. Mijn vader had in de sloot voor het huis een schuilkelder gemaakt. Ons moeder zat met haar vijf kinderen, waarvan de oudste vijf jaar was, in de schuilkelder. Tijdens de luchtlandingen riep mijn vader ons dat we moesten komen. De hele lucht hing vol met vliegtuigen en parachutes met soldaten."

"Onze ouders waren de bevrijders dankbaar en lieten dat merken. Mijn moeder, een gemoedelijke en gastvrije vrouw, bakte pancake voor de Amerikanen, wat voor ons gewoon struif was, pannenkoeken dus. Al vlug was er een wederdienst, want dan kreeg ze een stuk zeep, een paar sinaasappelen en de kinderen een reep chocolade of kauwgom. Als de militairen terugkeerden vanuit Son naar hun basis, begonnen ze al bij de rand van de bossen, nu de Gentiaanlaan, te claxonneren. Ons moeder stuurde ons dan naar de weg met de pannenkoeken."

Nu, 75 jaar, later: "Wat leven we hier in Nederland op een bevoorrechte plek in de wereld. Blijvend moeten we onze bevrijders dankbaar zijn voor de gebrachte offers en de boodschap van vrede en vrijheid doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen", aldus Gerard.

Klik hier voor de gehele digitale versie van de bevrijdingskrant

Gerard Swinkels