Jan Kusters
Jan Kusters Foto: Adrie Neervoort

Een herinnering aan de bevrijding door Jan Kusters

Algemeen Remember September 2019

Son en Breugel - Aan de Kanaalstraat woonde het gezin Kusters met zes kinderen, waarvan Jan Kusters er één van was. Het stuk Kanaalstraat waar het huis stond van het gezin Kusters is nu de Eindhovenseweg geworden. De nu 86-jarige Jan was elf jaar tijdens de bevrijding en kan zich nog veel herinneren. In Berkenstaete blikt hij terug op deze tijd.

"Mijn eerste herinnering naar de oorlog gaat naar het opblazen van de brug over het kanaal. Een buurtbewoner kwam mijn ouders vertellen dat de brug werd opgeblazen en dat ze snel de deuren en ramen open moesten zetten. De brokstukken vlogen door de lucht. Er viel zelfs een groot brokstuk van de brug bij de waterput aan de Eindhovenseweg. De waterput bleef intact en is zelfs nu nog steeds intact. De waterput is te vinden bij het huis achter garage Van den Udenhout."

"Mijn vader had in de tuin een schuilkelder gemaakt. Vanuit de schuilkelder had hij een sleuf gegraven richting de achterdeur van ons huis. Op deze manier konden wij altijd het huis binnen. Het zand wat uit het gat kwam van de schuilkelder werd gebruikt voor een soort dijk. Met palen, bomen en stro werd een dak gemaakt."

"Ons gezin moest regelmatig schuilen in de kelder. Op een gegeven moment hoorden wij vliegtuigen overkomen. Nadat we buiten stonden, zagen we de vliegtuigen waar de parachutisten uit sprongen. Maar wat echt bijzonder was, was dat er 'zwevers' (zweevliegtuigen) achter de vliegtuigen zaten. De zwevers werden op een gegeven moment losgelaten. In deze zwevers zaten de voertuigen en ander materiaal voor de Amerikaanse en Engelse soldaten."

Klik hier voor de gehele digitale versie van de bevrijdingskrant