Logo mooisonenbreugel.nl
Gerrit van Eck   | Fotonummer: 88e793
Gerrit van Eck (Foto: )
Remember September 2019

Een herinnering van de bevrijding door Gerrit van Eck

Son en Breugel - De 89-jarige Gerrit van Eck woonde tijdens de oorlog en bevrijding op 't Eind 10 met zijn ouders en twee broers. Gerrit was de middelste van het gezin Van Eck. Tijdens de bevrijding was Gerrit 14 jaar en hij kan zich er nog veel van herinneren, vooral het bombardement en de landing van de parachutisten op 17 september 1944.

"Op 17 september ging ik 's morgensvroeg naar de eerste mis in de kerk in Breugel. Mijn vader ging naar de Hoogmis, de tweede mis van die dag. Tijdens de Hoogmis heeft Pastoor Van Vlokhoven alle aanwezigen geadviseerd om een veilig heenkomen op te zoeken in verband met het bombardement. Alle aanwezigen spoedden zich snel naar de bossen om te schuilen."

"Om 13.00 uur landden de eerste parachutisten op Sonniuswijk. Duizenden parachutisten waren er in de lucht. Later werd ook materiaal, jeeps en 'scooters' gedropt. Deze scooters hadden hele brede banden, waarmee ze gemakkelijker over slechte wegen konden rijden."

"Tijdens de landing van de parachutisten werd de boerderij op Wolfswinkel door de Engelsen in brand gestoken. De Engelsen wisten dat Duitsers daar hun onderkomen hadden." Door de invasie van de parachutisten vluchtten de Duitsers weg uit Son. Druppelsgewijs kwamen de Duitsers langs ons huis gelopen. Je zag dat ze veel haast hadden gehad om te vluchten, want ze hadden niet veel spullen meegenomen. Sommigen alleen een geweer. De vluchtende Duitsers namen bij het huis van de familie Van Eck even de tijd om onder de heg uit te rustten. Een Duitse soldaat heeft zelfs de fiets van mijn vader nog meegenomen."

"De eerste Amerikaanse soldaten zochten om 21.30 uur een slaapplaats. Zij wisten precies waar ze moesten zijn. Ze sliepen toen bij onze buren. Daags daarna liepen zij richting Vressel. Mijn broers en ik stonden langs de kant van de weg en wij gaven de soldaten een appel. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Dit was voor ons het eerste contact met de Amerikaanse soldaten."

"Tijdens de oorlog zat ik al op school. Op een gegeven moment kregen wij geen les meer in die school, omdat de Hollandse soldaten de school gingen gebruiken voor hun onderkomen. De Duitse soldaten vorderden de school. Later hebben de Engelsen de school in hun bezit gekregen. De schoolgaande kinderen kregen in de tijd dat ze niet naar het schoolgebouw konden les in een café in Breugel. Nadat de bevrijding, konden we nog geen gebruik maken van de school. Er was schurft uitgebroken."

Klik hier voor het lezen van de gehele digitale versie van de bevrijdingskrant

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>