Sjaak Timmermans
Sjaak Timmermans Foto: Adrie Neervoort

Een herinnering aan de bevrijding door Sjaak Timmermans

Algemeen Remember September 2019

Son en Breugel - Als vierjarige jongen verloor Sjaak Timmermans in 1940 zijn vader. Zijn moeder hertrouwde. Samen met de nieuwe partner en zus groeide Sjaak op in de Hoogstraat in Breugel. De nu 83-jarige Sjaak haalt herinneringen op toen hij een achtjarige jongen was tijdens de bevrijding.

"Waar ik woonde, zagen we de vliegtuigen overkomen waar de parachutisten uitsprongen. Er waren ook vliegtuigen bij waar een zwever achter hing met een touw. Net voorbij de molen, op 't Eind in Breugel, kwam een zwever terecht. In de zwever zaten Poolse soldaten. Zij werden heel snel opgehaald met een jeep door Amerikaanse soldaten. Waarschijnlijk had deze zwever niet in Breugel moeten landden, maar door moeten vliegen naar Arnhem."

"Natuurlijk was ik erg nieuwsgierig naar de zwever. Met een aantal kleine kinderen zijn wij gaan kijken of er nog bruikbare dingen in de zwever lagen. We hebben kabels en wieltjes meegenomen. Daar maakten wij dan weer speelgoed mee."

"Wat ook veel indruk heeft gemaakt zijn de grote schijnwerpers van de Duitse soldaten die in Breugel stonden. Met de krachtige lichtstraal uit die grote schijnwerpers zochten de Duitsers naar de vliegtuigen. Als er een vliegtuig 'in de spotlight' vloog, werden de kanonnen erop gericht en werden ze neergeschoten. En wij stonden er naar te kijken."

Klik hier voor de gehele digitale versie van de bevrijdingskrant