Pieter van Heeswijk
Pieter van Heeswijk Foto: Ingezonden

Priester Pieter van Heeswijk overleden

Algemeen Algemeen

Son en Breugel / Durban - Pieter van Heeswijk is op 8 september in Zuid-Afrika overleden. Hij werd 91 jaar. Pieter was sinds 1963 werkzaam als priester in Zuid-Afrika.

Pieter werd geboren in Breugel als derde van de acht kinderen in het gezin van Heeswijk. Hij werd vernoemd naar zijn heeroom Piet die missionaris was in Afrika. Deze heeroom was in zijn jeugd zijn grote voorbeeld. Na het seminarie werd Pieter in 1956 tot priester gewijd. Vervolgens werkte hij als kapelaan in onder andere Meerveldhoven, Best en Den Bosch.

Maar Pieter wilde missionaris worden en in 1963 vertrok hij naar Zuid-Afrika om daar zijn werk voort te zetten. Dat was nog in de tijd van de apartheidspolitiek. In al die jaren is Pieter in verschillende parochies en missieposten werkzaam geweest. In de beginfase werkte hij in een parochie met geëmigreerde blanke Nederlanders. Korte tijd later vertrok hij naar Verulam waar hij in een voornamelijk Indische gemeenschap werkte. Hier heeft hij ongeveer tien jaar gewerkt.

Daarna is hij in Kwazoeloe- Natal tussen de Zoeloe's gaan wonen en werken waar van hij inmiddels de taal geleerd had. Naast de kerkelijke taken fungeerde hij ook als ontwikkelingswerker en hield hij zich bijvoorbeeld bezig met het bewerken van het land, zorgen voor onderwijs voor de kinderen en het opzetten van vrouwenverenigingen. Het was de tijd van veel politieke onlusten en de strijd tegen de apartheid. Dat ging gepaard met veel geweld en Pieter is zelf ook meerdere malen bedreigd.

Father Pieter zoals hij daar genoemd werd, heeft onder andere het afschaffen van de apartheid, de vrijlating van Nelson Mandela en de opkomst van aids meegemaakt, om maar een paar dingen te noemen. Op latere leeftijd werkte Pieter als aalmoezenier in de gevangenis en in het ziekenhuis in Durban.

Na een verkeersongeval in 2011 kwam hij uiteindelijk in huize Nazareth terecht, een verzorgingshuis waar hij is blijven wonen tot zijn dood. De laatste jaren werd zijn gezondheid steeds zwakker tot hij uiteindelijk op 8 september is overleden.

Gedurende de bijna 60 jaar dat Pieter werkzaam was in Zuid-Afrika is het thuisfront in Son en Breugel hem altijd op meerdere manieren blijven ondersteunen. De Breugelse Pinksterfietstocht voor de missie is jarenlang een begrip geweest. De opbrengst ging naar de van oorsprong Son en Breugelse missionarissen en ontwikkelingswerkers waarvan Pieter er een was. Basisschool de Bloktempel heeft hem lang gesteund met de opbrengst van een Natal-avond en het Driekoningen zingen. Voetbalclub SBC stelde kleding en ballen beschikbaar. En veel particulieren droegen hem een warm hart toe en steunden hem ook regelmatig.

De familie is bijzonder dankbaar voor de steun die hun oom en broer jarenlang heeft ontvangen voor zijn werk vanuit de Son en Breugelse gemeenschap.

De uitvaart vindt plaats op 19 september in de Sacred Heart parochie in Durban. Het is zijn wens om gecremeerd te worden en de urn wordt later bijgezet in het familiegraf op het kerkhof bij de Sint Genovevakerk in Breugel.