Toos van de Laar, coördinator van het Huiskamerproject in Son
Toos van de Laar, coördinator van het Huiskamerproject in Son Foto: Wil Feijen

'Dankzij Huiskamerproject kon mijn vader geluksmomentjes beleven'

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - "Mijn vader heeft gebruikt gemaakt van het Huiskamerproject in Son. Hij wilde graag na het overlijden van mijn moeder wat meer aanspraak en gezelligheid. Bij het Huiskamerproject werd mijn vader gezien als persoon van wie zijn beginnende dementie niet werd afgekeurd. Hij had aansluiting met andere bezoekers van het Huiskamerproject. Bedankt dat hij daar veel geluksmomentjes heeft mogen beleven." Zomaar een bedankbriefje van een dochter van een - inmiddels overleden - bezoeker van het Huiskamerproject.

Redacteur Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Toos van de Laar is coördinator van het Huiskamerproject in Son: "In Breugel draait het Huiskamerproject al zo'n tien jaar in De Boerderij en in Son zijn we ruim twee jaar geleden gestart en komen we bij elkaar in de pastorie aan de Kerkstraat 7. We bieden een kleinschalige zinvolle dagbesteding voor senioren die lichamelijk of mentaal gezien moeite hebben om aan reguliere activiteiten deel te nemen. Samenkomst is in Son wekelijks op de maandagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur en in Breugel op de donderdagochtend van 9.30 uur tot 12.30 uur."

Plaatsen vrij
Toos is samen met een vrijwilliger iedere maandagmiddag aanwezig: "Mensen komen hier omdat ze vaak andere activiteiten te grootschalig vinden, er dan teveel prikkels op hen afkomen of dat ze te weinig zichzelf kunnen zijn in een grote groep." Het Huiskamerproject Son heeft plek voor tien bezoekers. Op dit moment zijn er een aantal plaatsen vrij. Het Huiskamerproject is een initiatief vanuit de LEVgroep. Voor informatie kunt u bellen met 0499-475361 of binnenlopen bij het CMD aan de Europalaan 2.

Mantelzorgers ontlasten
Veel mantelzorgers zijn blij met het Huiskamerproject. Toos: "Sommige mantelzorgers vinden het lastig om zorg voor een dierbare los te laten of over te dragen. Maar als hun familielid het naar zijn zin heeft binnen het Huiskamerproject, geeft het mantelzorgers wel even een paar uur 'lucht' om andere dingen te kunnen doen. En de bezoekers komen graag. We beginnen altijd met een kopje koffie of thee en een praatje. Vaak bespreken we de zaken die op dat moment spelen of actueel zijn. Altijd maken we een wandeling en omdat we midden in het centrum zitten kunnen we makkelijk een winkel binnenlopen of zoals we afgelopen keer hebben gedaan: het Vestzak binnen wandelen en daar de expositie over de Bevrijding bekeken." Bezoekers kunnen ook zelf inbrengen wat ze graag willen doen of waar ze over willen spreken. Toos: "Zo had laatst een meneer een mol meegenomen. Gevangen in zijn tuin. Ook dat geeft leuke gespreksstof. Een spelletje of een geheugentraining? We maken er tijd voor. Niets moet."

Proefdraaien is mogelijk
Soms is een stap naar een dergelijk Huiskamerproject best groot. Daarom kan iemand ook eerst een paar weken proefdraaien. Toos: "Ervaren is de beste manier om te weten of het Huiskamerproject een prettige plek is waar iemand zich thuis voelt." Informatie is via de LEVgroep aan te vragen, maar ook staat Toos u graag te woord. Mail uw gegevens naar j.laar42@chello.nl of bel naar 06-22366131.