Judith Curfs
Judith Curfs Foto: Ingezonden

Column Judith: Een dik zwart mormel

Algemeen Column

Son en Breugel - Houd jij van insecten? Ik heb er geen hekel aan, zolang ze buiten blijven. In mijn slaapkamer hoef ik ze echt niet.

Door een herseninfarct, zo'n 20 jaar geleden, werd ze blind aan één oog en belandde in een rolstoel. Jarenlang nam haar partner haar intensieve zorg op zich. Sinds 2 jaar woont ze bij ons. Ze is pas 68. Haar beste vrienden zijn haar sigaretten. Omdat ze in het gebouw alleen op haar kamer mag roken, kijkt ze veel televisie. Ik krijg een melding dat ze heeft gebeld.

'Judith, wat fijn dat je er bent. Er vliegt hier iets en dat vind ik eng.' Ik kan me haar zorgen voorstellen en kijk de kamer rond, zoekend naar de boosdoener. 'Weet je zeker dat er iets zit? Of zie je ze vliegen?', grap ik.

Nog voordat ze antwoord kan geven, zie ik het zwarte mormel op haar bed zitten: een hele dikke mot! Ik trek snel een handschoen aan en pak het diertje vast. 'Wil je hem nog zien?' 'Nee!!! Weg ermee; ik ben er doodsbang van!'

Ik plaag haar niet langer en gooi de huisgenoot, opgesloten in de handschoen, weg. 'Ik had niet gedacht dat je het zou durven.... je bent altijd zo lief. Ik wist zeker dat je nog geen vlieg kwaad zou doen. Wat zeg je nou tegen je kinderen?'

Ik stel haar gerust: mijn jongens zijn enorm blij dat ik spinnen, motten en ander ongedierte durf aan te pakken. Zelf zijn het niet zo'n helden.

Ze lacht hartelijk: 'Ik ben het ook niet, maar ik ben wel heel blij met jou!'