Patrick in de voortuin wijzend naar 'zijn afkoppelsysteem'
Patrick in de voortuin wijzend naar 'zijn afkoppelsysteem' Foto: Wil Feijen

Afkoppelen hemelwater geeft alleen maar voordelen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Afkoppelen van hemelwater is de laatste tijd volop in het nieuws. Als je als inwoner van Son en Breugel ervoor zorgt dat het hemelwater dat door jouw regenpijp komt niet terechtkomt in het (vuilwater)riool, kun je een subsidie van de gemeente Son en Breugel ontvangen. Tijdelijk verdubbelt Waterschap De Dommel deze subsidie. Patrick Klokgieters heeft zijn huis compleet afgekoppeld en heeft voldaan aan alle regels. Hij ontvangt zeshonderd euro subsidie én de komende tien jaar vijftig euro korting op de rioolheffing.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Sommige manieren zijn ingrijpend met een hoger financieel plaatje, andere manieren zijn minder ingrijpend en brengt minder kosten met zich mee. Patrick en zijn vriendin Aafke hebben voor een minder ingrijpende manier gekozen, maar ontvangen wel de volledige subsidie en komen in aanmerking voor de tien jaar korting op de rioolheffing. "Het is een goede zaak dat de gemeente een subsidie hiervoor beschikbaar stelt. Dit kan veel inwoners ertoe aanzetten om het hemelwater af te koppelen", geeft Patrick aan.

Drainageslang
"We hadden al langer het idee om ons huis af te koppelen van het hemelwater. We wisten alleen nog niet op welke manier. Ik ben zelf op zoek gegaan naar oplossingen. Wij wilden het hemelwater dat normaal via de regenpijp in het (vuilwater)riool terechtkomt, gaan gebruiken voor de planten in de tuin. Het water moest dus niet zomaar op één plaats in de grond zakken, het water moest een beetje aan de oppervlakte blijven en verdeeld worden." Zo kwam Patrick op het idee om de regenpijp door te zagen en met een paar bochtjes en stukjes regenpijp aan te sluiten op een drainageslang met kokosvezel. Aan het uiteinde heeft Patrick een haakse bocht als 'overloop' gemaakt. "Mocht het een keer heel hard regenen en de drainageslang loopt vol, dan kan het water er altijd uit en komt alsnog in mijn tuin terecht."

Halve dag werk
De drainageslang is voorzien van allemaal hele kleine gaatjes die ervoor zorgen dat het regenwater gefaseerd in de tuin terechtkomt. "De drainageslang ligt half ingegraven in onze tuin en is voor een groot gedeelte gewoon zichtbaar. De kokos die erom heen zit, dient als een filter en houdt het zand en vuil tegen." De drainageslang ligt zowel aan de voorkant van hun huis als de achterkant. "Het afkoppelen van de voor- en achterkant is ongeveer een halve dag werk geweest, heeft relatief weinig geld gekost, en is heel makkelijk zelf te doen."

Afkoppelen oprit
Het afkoppelen van de oprit kostte iets meer moeite, tijd en materiaal. In de oprit heeft Patrick een lijngoot in het beton geplaatst die het regenwater opvangt. De lijngoot is aangesloten op een drainageslang met kokosvezel. Het water dat via de lijngoot opgevangen wordt, gaat niet naar het riool. Het afkoppelen van het hele perceel is een vereiste om in aanmerking te komen voor die tien jaar lang korting van vijftig euro per jaar.

Logische stap
Patrick en Aafke zijn milieubewust en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Op het dak liggen zonnepanelen die voldoende energie opleveren dat zij zelfvoorzienend zijn. Een logische stap om verder te gaan in de duurzaamheid was het afkoppelen van het hemelwater. "Dat we hiervoor subsidie konden aanvragen, is mooi meegenomen. Ik zou het iedere inwoner van Son en Breugel willen adviseren."

Mochten dorpsgenoten een keer willen komen kijken of zelfs tips en advies ontvangen, dan kunnen zij contact opnemen met Patrick, via izirider@hotmail.com.

Heb jij zelf op een andere manier het hemelwater afgekoppeld en je wilt graag dorpsgenoten inspireren met jouw verhaal, stuur dan een email naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl.