Big Band Son zorgt voor de muzikale noot in het Vestzak
Big Band Son zorgt voor de muzikale noot in het Vestzak Foto: Adrie Neervoort

Big Band Borrel in het Vestzak

Algemeen Remember September 2019

Son en Breugel - Na een indrukwekkende herdenking van onze bevrijding bij het monument aan de vijver werd op 17 september onder begeleiding van Wa'n klank het bevrijdingsvuur naar het Vestzak gebracht. Niet toevallig, in de oorlog heeft dit huidige theater dienstgedaan als hoofdkwartier van de 101th Airborne Division. Halverwege de route ontstond even paniek toen bleek dat de fakkels wel heel snel opbrandden. Gelukkig konden de scouts dit snel ondervangen met verse fakkels.

Redacteur: Ivo van Hoek

Aangekomen bij de tentoonstelling Market Garden in het Vestzak kregen alle belangstellenden namens de gemeente een eerste bevrijdingsdrankje aangeboden. Het theater liep snel vol met inwoners uit Son, koorleden van Eén van Zin, Nederlandse en Amerikaanse veteranen, militairen en muzikanten. De sfeer was uitgelaten en vrolijk, zeker toen de Big Band Son serieus aan de gashendel trok. Zij waren gevraagd om de avond muzikaal op te vrolijken en dat was niet aan dovemansoren besteed. De jazz & swing uit de jaren dertig, veertig en kwam prima tot zijn recht tussen de uniformen en de oorlogstentoonstelling.

Gevoelige snaar
Net als bij de vijver wist generaal-majoor Brian E. Winski uit de losse pols moeiteloos de gevoelige snaar te raken toen hij iedereen bedankte voor het warme welkom en de 75-jarige onuitwisbare band tussen de hechte Sonse gemeenschap en zijn 101 Divisie.

Speciaalbieren
Aansluitend werd Arie Donck naar voren gehaald door slijterij Gall & Gall. Samen met brouwerij Strijder zijn er afgelopen maanden speciaalbieren ontwikkeld, gebrouwen en verkocht die alle in het teken stonden van de bevrijding. Met een euro per fles voor het goede doel kon Thomas van Herpen 500 euro doneren aan de Veteranen Son en Breugel. Met een brede glimlach nam Arie dit cadeautje in ontvangst. Deze club heeft ook dit jaar weer met al haar vrijwilligers bergen werk verzet om het bevrijdingsfeest mogelijk te maken.

Dankbaarheid tonen
Bosnië-veteraan Huub Rutijna, zelf net terug van een reüniebezoek aldaar, weet het goed onder woorden te brengen. "Nederlanders zijn uniek als het gaat om hun dankbaarheid richting hun bevrijders. Nergens in de wereld worden de bevrijders zo geëerd als hier. Als geen ander weten wij als progressieve vrije vogels met het hart op onze tong de harten te stelen van 'The Screaming Eagle', refererend aan het beeldmerk van de Amerikaanse Paratroopers die ons in 1944 de vrijheid hebben teruggegeven na vier jaar onderdrukking. Die afhankelijkheid en dankbaarheid maakt de onderlinge band zo speciaal."

Handen en voeten
Onder het genot van een Strijder biertje was die sfeer goed voelbaar in gesprekken met de vele Amerikaanse militairen. Dit ondanks dat het praten in Engels soms met handen en voeten gepaard ging. Gelukkig stak de barkeeper een helpende hand toe met een bevrijdend glaasje dat de tongen los maakte.

Afbeelding
Ingezonden 7 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 17 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 21 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 22 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 23 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen gisteren Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel