Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Video en foto's

Alles bij het Foodfestival smaakte weer voortreffelijk

Algemeen Evenement

Son en Breugel - Tijdens het derde Foodfestival kon je weer genieten van diverse hapjes uit verschillende landen. Statushouders en expats hadden weer heerlijke hapjes - en sommigen zelfs hele gerechtjes - gemaakt om aan Son en Breugelnaren te laten proeven. Het was zo lekker, dat alle kraampjes al ver voor 17.00 uur he-le-maal leeg waren. Een goed teken. Dan heeft het gesmaakt!

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

De uit Roemenië afkomstige Bianca Pricop woont sinds juni 2017 met haar man en twee kinderen in Son en Breugel. Valentin werkt bij Philips Healthcare. Sofia (6) zit op basisschool De Sonnewijzer en spreekt al goed Nederlands. Iets wat Bianca nog wel lastig vindt. Maar ze werkt er hard aan om het Nederlands onder de knie te krijgen. Achter haar kraam lukt het haar goed om de mensen te vertellen (in half Nederlands/half Engels) welke typische feestelijke hapjes uit Roemenië ze op tafel heeft staan: je kunt kiezen uit een zoet dessertje, een traditionele cake en een gebakken worstje van rund-, varken- of lamsvlees.

De Bongerd sfeervol evenementenhal
Het is een drukte van jewelste bij de eetkramen. De organisatie had donderdag al besloten om het festival naar binnen te verplaatsen in verband met aangekondigd slecht weer. Martony Gevers van De Bongerd draait daar zijn hand niet voor om. De gymzaal was omgetoverd tot een sfeervol evenementenhal. Naast de eetkramen was er een podium opgebouwd waar de 21-jarige Dunya - tussen de optredende muzikanten door - als DJ Turkse muziek draaide. Dynya haar ouders zijn geboren in Turkije, maar zij zelf is in Nederland geboren. Normaal draait Dunya hiphop en urban, maar voor dit Foodfestival heeft ze haar repertoire aangepast.

In contact komen
Op de achtergrond muziek en bij de kraampjes lekker genieten van de aangeboden hapjes. Door de drukte kun je als bezoeker niet hele gesprekken voeren met de mensen achter de kraam, maar toch wordt er over en weer best veel gekletst. Precies dat is het doel van het Foodfestival. Met elkaar in contact komen. Waar ook ter wereld je geboren bent. Achter de kramen staan mensen uit onder andere Peru, Mexico, Engeland, Ethiopië, Syrië, Roemenië, Turkije en Hongarije. Kriztina Revai is geboren in Hongarije en biedt niet zoals je zou denken de welbekende Hongaarse Goulash aan, maar ze heeft gekozen voor witte bonensoep met spekjes. Ammar Toutonji uit Syrië is sinds 2015 in Nederland en woont sinds 2017 in Son en Breugel. Ammar werkte in Damascus als meubelmaker en is blij dat hij nu als timmerman bij Woonveste een baan heeft. Zijn vrouw Lamiaa en hun drie kinderen hebben het prima naar hun zin in Son en Breugel. Landgenoot Omar heeft Ammar geholpen om de hapjes voor het Foodfestival te bereiden.

Turkse volkskunst
En er was niet alleen eten. De kinderen vermaakten zich met een djembé workshop en naast de kraam met Turkse hapjes stond Mustafa Aydemir bezoekers kennis te laten maken met Ebru verven. Ebru verven is een Turkse volkskunst. Je hebt een bak met water waar verf in wordt gedruppeld en die verfdruppels bewerk je met gereedschap. Uiteindelijk belandt de 'watertekening' op papier. Je mocht niet alleen kijken, maar ook zelf aan de slag. En zo konden bezoekers van het Foodfestival proeven van hapjes, genieten van muziek, aan de slag met een djembé en zelf Ebru verven uitproberen. Wederom een geslaagd Foodfestival.

Klik hier voor het bekijken van het filmpje, gemaakt door Taís da Silva

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding