Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto's

] Elkaar ontmoeten en bijkletsen op de Social Sofa's

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Je kon je geen betere datum dan de vierde zaterdag van september bedenken om de Social Sofa's in Son en Breugel te onthullen. 28 september is dit jaar namelijk de Nationale Burendag. Die dag heeft als functie om 'elkaar te ontmoeten'. En dat is precies ook de functie van de twee Social Sofa's die Son en Breugel nu rijk is.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Martin van der Bunt (LEVgroep): "Het was wethouder John Frenken die bij de LEVgroep aanklopte of het geen idee was om Social Sofa's in Son en Breugel te realiseren. Daar zijn wij als LEVgroep mee aan de gang gegaan. Resultaat is dat we in de zomerperiode ontzettend veel mozaieksteentjes op die kale banken hebben geplakt. In een tent op het Raadhuisplein en daarna de mega-klus afgemaakt bij de ontmoetingsplek van statushouders aan de Sint Genovevastraat. Veel dorpsgenoten hielpen mee. Daar begonnen al mooie ontmoetingen tussen mensen." En zo ontstonden er van kale banken twee schitterende Social Sofa's.

Onthulling
Wethouder Jos de Bruin onthulde de Social Sofa die bij de COOP in Breugel staat: "In mijn vorige functie was ik werkzaam bij diverse banken. Dat zorgde vaak voor verdeling. En dan doel ik niet alleen op de verdeling van gelden. Deze banken moeten juist verdeling tegengaan. Het moet mensen met elkaar verbinden. Jong en oud, allochtoon en autochtoon. Elkaar ontmoeten. Het gesprek met elkaar aangaan." De naam Social Sofa's zegt eigenlijk genoeg.

Ontwerpers
De ontwerpen van de twee banken - de andere Social Sofa staat tegenover de HEMA - zijn door dorpsgenoten gemaakt. De Sofa in Son is ontworpen door Fenne Vervoort. De Sofa in Breugel is door Bo Lathouwers (achterkant bank) en Len van der Zalm ontworpen. De meest fanatieke mozaïeksteenplakster werd bedankt met een bos bloemen. En dat was Len van der Zalm. Wethouder Jos de Bruin: "Ik ben blij met deze fanatieke plakster. Anders waren de bankjes nu nog niet af en hadden we in de koude wintermaanden de onthulling gehad.

Samen
Het allermooiste is dat deze Social Sofa's samen zijn ontworpen en samen tot stand zijn gekomen. En nu maar hopen dat veel mensen er gebruik van maken om er samen op te gaan zitten om samen het gesprek aan te gaan." Dat samen-zijn werd tijdens de onthulling wat verstoord door een lokale regenbui. Maar onder het afdakje van de COOP stond Jan Frans Brouwers van SonenBreugelVerbindt klaar om mensen van een kop koffie en een stukje taart - gesponsord door PLUS Marcel en Jeannette Verhoeven - te voorzien.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding