Bovenste rij v.l.n.r.: Marleen Spooren, Bart Hölscher, Willemijn Bekkers en Freddie Louwers  Onderste rij v.l.n.r.: Samira Rouwenhorst, Hans Merks, Jolanda Mateussen, Patricia der Kinderen en Harry in 't Zandt (Remco Heeren ontbreekt op de foto)
Bovenste rij v.l.n.r.: Marleen Spooren, Bart Hölscher, Willemijn Bekkers en Freddie Louwers Onderste rij v.l.n.r.: Samira Rouwenhorst, Hans Merks, Jolanda Mateussen, Patricia der Kinderen en Harry in 't Zandt (Remco Heeren ontbreekt op de foto) Foto: Wil Feijen

Son en Breugel staat aan de vooravond van Ons Dorp Kwist

Algemeen Evenement

Son en Breugel - Een groot deel van Son en Breugel is vrijdag 4 oktober weer in de ban van Ons Dorp Kwist, de quiz voor jong en oud. De tien commissieleden zijn al enkele maanden bezig met de voorbereiding van de zevende editie van 'Ons Dorp Kwist'. Welke opdrachten en vragen moeten er door de 63 teams opgelost, gemaakt of opgezocht worden?

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"Zes commissieleden zijn zeven jaar geleden begonnen met het opzetten van een dorpsquiz zoals die in omliggende dorpen wordt gehouden. Door het enthousiasme van de verschillende organisaties en deelnemers hebben wij in 2013 de eerste Ons Dorp Kwist opgezet", vertelt voorzitter Jolanda Mateussen. "Onze commissie is inmiddels gegroeid naar tien personen. Wat niet veranderd is, is het uitgangspunt en principe van het spel. Ons Dorp Kwist bestaat uit tien reguliere categorieën met ieder tien vragen of opdrachten. De sponsorcategorie en een geheime opdracht maken iedere editie compleet." De envelop met alle opdrachten en vragen ligt inmiddels klaar. Op vrijdag 4 oktober om 19.00 uur worden de enveloppen in Café-Restaurant De Zwaan aan een afgevaardigde van de deelnemende teams uitgereikt.

Ideale mix teamleden
Zodra de enveloppen uitgereikt zijn, kan de strijd beginnen. De teams kunnen zich stukbijten op vragen en opdrachten die onder andere gaan over Son en Breugel. Tevens wordt de algemene kennis getoetst van de deelnemers. Zo zijn er onder andere doe-opdrachten, foto-opdrachten, buitenopdrachten en zoekopdrachten. "Niet iedere vraag of opdracht is op internet, in de krant of in een boek op te zoeken", vult commissielid Marleen Spooren aan. "Bij verschillende vragen of opdrachten testen we de creativiteit van de deelnemers." Een goed team bestaat uit een ideale mix qua leeftijd, interesse en verdeling man/vrouw. "Een goede achterban die geraadpleegd kan worden, is het halve werk."

Nieuw roze shirt
Tijdens het interview komen steeds meer commissieleden de ruimte binnen. Ze krijgen ieder een nieuw roze shirt uitgereikt dat speciaal voor deze editie is gemaakt. "Helaas is Remco Heeren afwezig tijdens het fotomomentje", laat Jolanda weten. Remco fietste met zijn vrienden van de Wielerclub De Zwaan recentelijk voorbij. "Ik vroeg nog aan de groep waar ze zo laat op de avond naar toegingen. Remco riep: 'we gaan naar Braecklant voor onze koffiepauze'."

Uiterlijk 23.30 uur
De teams hebben tot uiterlijk 23.30 uur de tijd om de antwoorden en oplossingen op te schrijven en in te leveren bij de organisatie. "Wij zijn vanaf 23.00 uur in De Zwaan om het opdrachtenboek in ontvangst te nemen. Stipt om 23.30 uur doen we de deur dicht, dus zorg dat je op tijd bent om je opdrachtenboek in te leveren."

Check-dubbelcheck
Nadat alle opdrachtboeken ingeleverd zijn, gaat de organisatie zich bezighouden met het nakijken. "We hebben in de loop van de jaren een mooi systeem hiervoor bedacht. Alle vragen en opdrachten worden door twee commissieleden afzonderlijk van elkaar nagekeken. Op zaterdag 26 oktober wordt de winnaar tijdens de feestavond bekend gemaakt.

Feestavond
Tijdens de feestavond in De Zwaan, wordt teruggeblikt op de editie van dit jaar. "Natuurlijk gaan we de spanning opbouwen met de bekendmaking van de winnaar. We beginnen met het team dat op de laatste plaats is geëindigd en gaan dan richting de top tien. De teamcaptains van de teams die dan nog niet genoemd zijn, worden op het podium gevraagd. Plaats nummer tien tot en met vier wordt dan bekendgemaakt. En tenslotte plaats drie, twee en de winnaar." Voor de derde plaats ligt er een cheque klaar ter waarde van honderd euro, voor de tweede plaats een cheque ter waarde van tweehonderdvijftig euro en de winnaar ontvangt behalve een beker, een cheque ter waarde van vijfhonderd euro en de eeuwige roem.

Oproep aan deelnemers
De organisatie wil graag een dringend beroep doen op alle deelnemers die deelnemen aan de buitenopdrachten. "Kom op de fiets en zorg dat je een veiligheidshesje aan hebt. Heb respect voor elkaar en voor het overige verkeer."