Wilma Vogels en burgemeester Hans Gaillard blikken terug op Remember September 2019
Wilma Vogels en burgemeester Hans Gaillard blikken terug op Remember September 2019 Foto: Wil Feijen

Remember September 2019; Herdenken, vieren, doorgeven, herinneren en koesteren

Algemeen Remember September 2019

Son en Breugel - Trots, enthousiast, warm gevoel, samen, genieten. Woorden die Wilma Vogels, communicatiemedewerker van de gemeente Son en Breugel opnoemt als ze terugdenkt aan Remember September 2019. Wilma is het afgelopen jaar de spil in de organisatie geweest, maar noemt zichzelf liever 'knoopjesmaker'. Samen met burgemeester Hans Gaillard blikt zij terug op Remember September 2019.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De voorbereiding van dit prachtige evenement gaat ruim een jaar terug. Met Monica Bellemakers, Bram van 't Hof, Jasper van Zuuren en Hans Gaillard vormt Wilma het team dat de drijvende kracht is achter de festiviteiten rondom 75 bevrijding op 17 september. "Het netwerk van genoemde teamleden werd ingezet en we hebben hulp gekregen van ruim 200 vrijwilligers die ieder op zijn manier een steen(tje) heeft bijgedragen", vertelt Wilma trots. "Voordat we met de organisatie begonnen waren we intern bij de gemeente al ruim een half jaar bezig met de eerste plannen", vult Hans Gaillard aan. "Het thema 'Herdenken', 'Vieren' en 'Doorgeven' hebben we als rode draad genomen en alle festiviteiten moesten hier een link mee hebben."

Betrokkenheid
"Veel inwoners kwamen met ideeën. Het ene paste beter in het thema dan het andere. Met de informatie die ik had, probeerde ik contacten te leggen tussen betrokkenen. Vraag en aanbod bij elkaar brengen", blikt Wilma terug. De betrokkenheid van de inwoners was groot, een belangrijke reden waarom Remember September 2019 een groot succes is geworden.

Compliment
"Het is geweldig en echt genieten als je ziet dat alles gaat zoals van tevoren is bedacht. Het is een groot evenement, met een mooi afwisselend programma en af en toe zelfs een strakke planning. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Het is een evenement voor het hele dorp geworden. Precies zoals wij het bedacht hadden. En als je dan de enthousiaste reacties hoort van onze inwoners, dan weet je dat het goed hebt gedaan." Burgemeester Gaillard vult aan: "Son en Breugel is best een kritisch dorp. Complimenten geven is vaak moeilijker dan commentaar leveren. We hebben veel waardering en veel complimenten gehad, dat voelt dan extra goed. Het is 'een pluim op de hoed van het dorp'." Die pluim is er zeker ook voor iedereen die mee heeft geholpen aan Remember September 2019.

101e Airborne Divisie
Een bijzonder 'kadootje' en hoogtepunt was dat een delegatie van de 101e Airborne Divisie in Son en Breugel aanwezig was tijdens de 75-jaar bevrijding. Een aantal veteranen die gevochten hebben voor onze bevrijding waren samen met Genearaal-Majoor Brian E. Winski, Major Andrew Dornstadter en een aantal soldaten van de huidige lichting speciaal vanuit Amerika naar Son en Breugel gekomen om de bevrijding te herdenken, te vieren en door te geven. "De inzet van de geallieerden is meer dan de moeite waard geweest. Amerikanen die 75 jaar geleden aan het begin van hun, bijna, volwassen leven stonden, hebben hier gestreden voor onze vrijheid. De band die tussen deze Amerikanen van de 101e Airborne Divisie en Son en Breugel is ontstaan, is bijzonder en die koester ik van harte. Dit mogen we nooit vergeten en daarom blijven 4 mei en 17 september belangrijke data om te herdenken en te vieren", geeft de burgervader aan. "Veel inwoners hebben met de veteranen gesproken. Vaak met handen en voeten om iets uit te leggen, maar verstaan deden ze elkaar!"

Afsluiting
En dan is een jaar voorbereiding voorbij en kijkt iedereen tevreden terug op een prachtig evenement dat door de organisatie, alle vrijwilligers en inwoners gedragen is. "We gaan ons nu opmaken voor de evaluatie met de teamleden die vanaf het begin betrokken zijn bij dit grote project. "We zijn 17 september 2018 symbolisch gestart maar we wachten niet tot 17 september 2020 om het symbolisch af te sluiten. Dat gaan we binnenkort op gepaste wijze doen", sluit de burgemeester lachend af.

Afscheid
Voor Wilma was haar bijdrage aan Remember September 2019 het laatste wat ze heeft gedaan voor de gemeente Son en Breugel. Na bijna tien jaar gaat ze de gemeente verlaten voor een nieuwe uitdaging. "Het voelt voor mij als 'de kers op de taart' om met zo'n feest afscheid te nemen. Het was voor mij een eer om dit samen met mijn collega's te mogen doen voor de gemeenschap."