V.l.n.r.: Franc Das, Sander Brugmans en Willem Donkers
V.l.n.r.: Franc Das, Sander Brugmans en Willem Donkers Foto: Wil Feijen

Eenzaam? Dóe er wat aan!

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Voel je je eenzaam? Dóe er wat aan! Dit is het motto van adviesgroep Kom Erbij Son en Breugel. Er valt namelijk iets te dóen tegen eenzaamheid. Kom Erbij – de naam zegt het al – nodigt iedereen in ons dorp uit om erbij te komen, andere mensen te ontmoeten. Je kunt zélf iets ondernemen door je bijvoorbeeld te melden bij het CMD. Het CMD (Centrum voor Maatschappelijke Deelname) vind je op Europalaan 2 in Son. Daar helpen ze je heel graag verder. Je kunt natuurlijk ook iemand attenderen op het bestaan van Kom Erbij. Het gaat erom dat we samen de eenzaamheid te lijf gaan.

Geschreven door: Arend Okken

Sander Brugmans, Willem Donkers en Franc Das kunnen we met een gerust hart de kartrekkers van Kom Erbij noemen. Willem is voorzitter, Franc ondersteunt namens de gemeente en Sander brengt ideeën aan, ontwikkelt en regisseert vanuit zijn functie bij CMD/LEVgroep Son en Breugel. Uw verslaggever spreekt de drie mannen precies op het moment dat de herfst invalt.

Structurele aandacht
Willem: "Kijk, in deze week tegen eenzaamheid móeten we het natuurlijk over eenzaamheid hebben. En volgend jaar is er wéér een week tegen eenzaamheid… Maar wat wij in ons dorp willen, is de eenzaamheid structureel onder de aandacht brengen. Over twee maanden houden we ons aanbevolen voor een vervolgartikel. Eenzaamheid is namelijk een serieus en blijvend probleem. Bovendien bevindt het zich in de taboesfeer. ("Hoezo eenzaam?") Het kan iedereen overkomen, jong en oud.

Gratis trainingen
"In Son en Breugel is ontzettend veel te doen", aldus Sander. "Dat is fijn, maar vermoedelijk hebben veel inwoners geen goed overzicht van het aanbod. De vraag is: hoe bereiken we de juiste mensen en zorgen we ervoor dat ze zélf de drempel over stappen om anderen te ontmoeten. We beogen daarnaast ook mensen te bereiken die iets willen doen voor een eenzaam iemand. We organiseren gratis de training 'Verbinden met eenzaamheid' voor vrijwilligers en professionals om het gesprek op een goede manier aan te gaan." Wil je deze gratis training volgen, kun je je aanmelden via www.lerenmetlev.nl/vrijwilligerscollege

Franc: "Het informerend huisbezoek is daar een mooi voorbeeld van. Ouderen van boven de 75 krijgen van de gemeente een brief om mee te doen. Er komt dan iemand op bezoek om te praten over mogelijke voorzieningen en activiteiten. Gevoelens van eenzaamheid kunnen dan natuurlijk ook ter sprake komen."

Sander: "Toch is eenzaamheid niet alleen iets van ouderen. Zeventig procent van de jongeren zegt zich weleens eenzaam te voelen en vermoedelijk is drie tot tien procent chronisch eenzaam. Met ingang van het nieuwe jaar rollen we voor deze doelgroep het project 'Join us' uit. Daarover later meer."

Dertien organisaties
Kom Erbij wordt breed gedragen in ons dorp. Dit blijkt uit de deelname van Adviesraad Sociaal Domein, Archipel, Buurtzorg Nederland, Clip, Engelentafel (Samen aan tafel), Gemeente Son en Breugel, GGD Brabant ZO, KBO Son, LEVgroep Son en Breugel, PVGE, Seniorenraad, Son en Breugel Verbindt en Zuidzorg.

In het onderstaande sonnet (veertien regels) beschrijft Jos Lombarts (82) hoe hij zijn eenzaamheid ervaart en tackelt.

Een effectieve therapie

vaak eenzaam in De Kleine Heide
ondanks al die geweldig toegewijde
dames en hun lieflijke hulp
trek ik me graag terug in m'n gerieflijke stulp

ik heb hier een groot gebrek
aan af en toe een goed gesprek
veel bewoners zijn daartoe te zwak van zin
anderen, alsmaar mekkerend, daar zie ik niks in

als ik het even niet zie zitten, me ellendig voel en rot
kijk ik wat langer naar de bloemen
aan bomen en struiken, in vaas of pot

daar knap ik van op en ik word dan niet zot
ook als ik die bloemen niet eens kan benoemen
want bloeiende bloemen zijn 'n glimlach van God

Jos Lombarts

Afbeelding