Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: e53694
Foto: ©pixabay.com
gemeente

Tekort van één miljoen in de begroting

Son en Breugel - De gemeente Son en Breugel neemt maatregelen om de begroting sluitend te krijgen. De gemeente gaat er vanuit dat door een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) en het doorvoeren van een aantal bezuinigingen een tekort van één miljoen in de begroting binnen drie jaar tijd weg gewerkt kan worden.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het tekort van één miljoen werd zichtbaar tijdens het opstellen van de meerjarenbegroting van 2020-2023. Daar bleek dat de kosten voor WMO en jeugdhulp structureel 700.000 euro hoger uitvielen dan verwacht. Het gaat daarbij ook om nog niet eerder verrekende facturen. Tevens heeft de overheid veel taken voor de uitvoering van de jeugdzorg bij de lokale gemeentes neergelegd zonder daar budget voor beschikbaar te stellen. Dit zorgt voor deze grote onkostenpost. Doordat meer gemeentes dit probleem hebben verwacht wethouder Jan Boersma dat er een gezamenlijk beroep zal worden gedaan op de Nederlandse overheid om hier alsnog budget voor vrij te maken. Wethouder Boersma benadrukt: "Het uitgangspunt blijft dat de zorg die onze inwoners nodig hebben ook krijgen."

Wat betreft de OZB zal hierbij een gedifferentieerde verhoging plaatsvinden. Daardoor is er een verhoging van twee procent voor woningeigenaren, drie procent voor niet-woningen/gebruikers en acht procent voor niet-woningen/eigenaren. De verhoging van de OZB is geen verrassing. Al eerder sprak de coalitie zich uit voor verhoging van de OZB om de financiële problemen op te lossen. De uitvoering door een differentiatie toe te passen mag wel verrassend worden genoemd. Hierdoor zullen de bedrijven, zoals op Ekkersrijt, flink bijdragen aan de opbrengst van de OZB. Ondanks deze verhogingen is de OZB in de gemeente Son en Breugel volgens wethouder Boersma nog steeds één van de laagste in de regio.

Tevens wijst Boersma erop dat door de afkoppelmaatregelen en de beschikbare premie die dat kan opleveren op de rioolheffing er uiteindelijk onderaan de streep de belastingen in de meeste gevallen gelijk blijven of slechts zeer licht stijgen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>