Leerlingen volgen de workshop gegeven door Michelle Hieltjes
Leerlingen volgen de workshop gegeven door Michelle Hieltjes Foto: Wil Feijen

Leerlingen Emiliusschool zetten zich in voor duurzaamheid

Algemeen School

Son en Breugel - De Emiliusschool viert feest. De school is nu een duurzame school en dat is een belangrijke festiviteit om te vieren. Afgelopen maanden installeerde 'Slim Opgewekt Scholen' niet alleen energiezuinige ledverlichting in het gebouw, maar plaatste ook nog eens 538 zonnepanelen op het dak. Dat betekent dat de school vanaf nu op jaarbasis ruim een ton minder CO2 uitstoot. Dat staat gelijk aan CO2 opname door 5000 volwassen eiken. Het gebouw is, zo als dat heet, technisch verduurzaamd.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

De technische verduurzaming is een mooie stap, maar directeur John van Dijen vindt het betrekken van leerlingen en medewerkers bij het verduurzamen minstens zo belangrijk. Hij vond in 'Slim Opgewekt Scholen' de juiste partner in verduurzamen. 'Slim Opgewekt Scholen' verduurzaamt het maatschappelijk vastgoed in het onderwijs. Dat doen ze technisch met zonne-energie, het aanbrengen van ledverlichting, maar ook door middel van educatieve bewustmaking. "Die educatieve bewustmaking is een belangrijk onderdeel van hun aanpak", vertelt de directeur geïnspireerd. "We zijn nu een stroomneutrale school. Maar dat is niet alles. Leerlingen, ouders en medewerkers krijgen veel informatie mee over het thema duurzaamheid. Op deze manier hopen we duurzaamheid verder te brengen dan alleen de Emiliusschool."

Bewustmakingsprogramma
Zo volgen leerlingen uit de oudste klassen, van deze school voor leerlingen met (ernstige) meervoudige beperkingen, een aantal themamodules over duurzaamheid. Ze hebben proefjes gedaan met zonne-energie, ze zijn aan de slag gegaan met lokale, seizoensgebonden voeding en zullen gaan ervaren hoe afval wordt opgehaald. De modules worden verzorgd door Michelle Hieltjes, bewustmakingscoach bij Slim Opgewekt Scholen. Michelle: "Ik wil me inzetten om deze kinderen bewustwording bij te brengen over duurzaamheid. Ik krijg zelf energie van de lachende gezichten van deze lieve kinderen en hun betrokkenheid." En gelachen wordt er in de groep.

Inzichtelijk maken
"Wie van jullie laat wel eens een scheetje?" Iedereen steekt zijn hand op. En onder luidt gegniffel vertelt Michelle dat dat ook schadelijke uitstoot is en dat koeien dat ook doen."Wie eet er wel eens een hamburger?", vraagt ze vervolgens. De vijf cursisten steken hun hand op. "Wat heb je allemaal nodig om een hamburger te maken?" Aan de hand van 'de Schuifkoe' wordt inzichtelijke gemaakt dat het produceren van een hamburger veel energie kost en een groentenburger veel minder en gezonder is. Na 45 minuten is de les voor de leerlingen afgelopen. Eind november zijn de docenten aan de beurt. Zelfs voor hen is er nog wat te leren op dit gebied, zij krijgen daarom allemaal een training over duurzame(re) keuzes die je kunt maken.

Officiële opening
Op woensdag 2 oktober wordt de school opnieuw geopend als duurzame school door de wethouder Paul van Liempd. "Son en Breugel wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat kunnen we alleen bereiken als we samenwerken. De Emiliusschool geeft het goede voorbeeld. Ze wekken hun eigen stroom op en de leerlingen denken mee aan oplossingen voor het afvalprobleem. Zo zetten we hele concrete stappen om onze gemeente samen te verduurzamen. Daarom ben ik er trots op dat we als gemeente dit project mogen steunen!", aldus de wethouder.