ZLTO bestuurder Lex Huijbers, woonachtig in Nederwetten
ZLTO bestuurder Lex Huijbers, woonachtig in Nederwetten Foto: Ingezonden

Opmerking 'halveren van veestapel' viel niet goed bij boeren

Algemeen Algemeen

Son en Breugel / Nederwetten - Vanuit heel Nederland trokken dinsdag 1 oktober duizenden boeren naar Den Haag. De maat was vol. Ze wilden van zich laten horen. Boeren zijn het 'zwabberbeleid' zat en de druppel was dat tweede kamerlid Tjeerd de Groot van D66 het had over 'halveren van de veestapel'. Opvallend was dat meer dan 90 procent van de bevolking deze actie van de boeren steunt. Vanuit Nederwetten was ZLTO bestuurder Lex Huijbers ook in Den Haag.

Redacteur: Ineke van Uden

Eén van de problemen die boeren ervaren is dat er zo'n 'zwabberbeleid' gevoerd wordt. Lex: "Een boer is een ondernemer. Een ondernemer wil plannen maken voor de toekomst. Wil investeren in de toekomst. Maar als die boer steeds andere regelgeving voor zijn kiezen krijgt en steeds met meer administratieve rompslomp te maken krijgt, dan is het op een gegeven moment genoeg voor die boer. Er ontbreekt een duidelijke visie voor de toekomst."

Halveren de oplossing?
Tel daarbij op dat er massaal gewezen wordt naar de boeren die de grootste oorzaak zijn voor het stikstofprobleem. In de media wordt gesteld dat ongeveer vijftig procent van het stikstofprobleem veroorzaakt wordt door de boeren. Lex: "Maar is het halveren van de veestapel dan de oplossing? Je moet weten dat sinds 1990 de boeren de stikstofuitstoot al met 67 procent hebben laten afnemen. Die weg zou je ook door kunnen zetten. Daar zijn mogelijkheden voor. Innovaties. Daarmee kan de landbouw minder uitstoten."

Voordelen
Boeren hebben het idee dat er alleen maar negatief naar hen gekeken wordt. Lex: "Maar er zijn ook veel voordelen van bijvoorbeeld varkenshouderijen. Veel van wat de mens niet opeet, of wat als bijproduct overblijft, wordt als voer voor de intensieve veehouderij gebruikt. Dat zou anders op de afvalberg terecht komen." Daar hoor je niemand over.

Criminaliteit
Het is alsof de buurman van Lex de koffie ruikt, want hij komt even buurten. Bernard van Genugten is tot 2 oktober vorig jaar boer geweest. Hij had in Nederwetten in 1980 de boerderij van zijn ouders overgenomen. Zijn drie dochters wilden het bedrijf niet overnemen. Dat wetende heeft Bernard de laatste tien jaar niet meer geïnvesteerd. De koeien zijn goed terechtgekomen. De stallen staan er nog steeds. Leeg. Bernard: "De gemeente wil wel graag dat ik de stallen afbreek. Maar ze vertellen me niet over het hoe en wat. Wie gaat dat betalen?" Lege stallen trekt criminaliteit aan. Het buitengebied moet beheersbaar blijven.

Steunt u de boer echt?
Terug naar 1 oktober. Natuurlijk is het mooi te zien dat meer dan 90% van de bevolking de boeren steunt. Maar boeren zeggen vaak dat Nederlanders geen eerlijke prijs willen betalen. Lex: "In één persoon schuilen eigenlijk twee individuen: Een burger die van alles vindt en een consument die op de centen past. Dat geeft wel eens tegenstrijdigheden." In een supermarkt vind je vaak naast de Nederlandse boerenproducten ook producten uit het buitenland. Lex: "Die producten uit het buitenland hoeven vaak aan minder eisen te voldoen. Daardoor zijn ze veel goedkoper. Als je op de centen moet letten, dan pakt de gemiddelde Nederlander toch het goedkoopste." Als de steun aan de boeren echt zo groot is, dan ziet de boer ook graag die eerlijke prijs terug. Als u deze week boodschappen doet, maakt u dan een keuze als burger die de boer steunt, of wint de consument in u?