Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Zeer gevarieerd aanbod van opdrachten tijdens zevende editie Ons

Algemeen Evenement

Son en Breugel - Daar stonden ze dan, de tien commissieleden van de organisatie van Ons Dorp Kwist. Ieder had een roze poloshirt aan en een hoedje of petje op. Zou dat een aanwijzing kunnen zijn voor een vraag in de quiz? Veel deelnemers dachten van wel. Er werden volop foto's en filmpjes gemaakt van de tien commissielieden om ieder detail vast te leggen. Het bleek een grap van de organisatie te zijn. Geen enkele vraag had met de outfit te maken.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Voordat Ons Dorp Kwist op vrijdag 4 oktober officieel van start ging, hadden de teams al een opdracht van de organisatie ontvangen. De teams moesten op zoek naar een bekende Nederlander. Er moest een filmpje gemaakt worden waarop deze persoon de naam van het team en van de quiz moest noemen en het team succes moest wensen. Er waren veel filmpjes ingestuurd van lokale en regionale, zelfs landelijke bekendheden. Commissielid Remco Heeren was verrast: "Zo sprongen de filmpjes eruit met VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhof, presentatrice Lieke van Lexmond, zanger Jan Smit en zelfs Prins Constantijn. Het is mooi om te zien dat bekende Nederlanders hieraan mee willen werken."

Ideale mix
Maar liefst 63 teams hadden zich ingeschreven voor deze editie. De organisatie schat dat er tussen de tweeduizend en vijfentwintighonderd Son en Breugelnaren bezig zijn geweest met Ons Dorp Kwist. Remco: "De meeste teams hebben een goede verdeling van jong en oud. Jongeren weten andere dingen dan ouderen. Ouderen hebben daarentegen weer meer kennis van algemene vragen over Son en Breugel. Zo draagt ieder teamlid op zijn manier een steentje bij aan deze editie."

Eerste in de rij
Wouter, van team 'De Koolweetjes', staat als eerste in de rij om zijn envelop met opdrachten in ontvangst te nemen. Zijn team heeft al vaker deelgenomen, vorig jaar zijn ze op de 27e plaats geëindigd. "Dit jaar willen proberen hoger te eindigen." Nadat hij zijn envelop in ontvangst heeft genomen, snelt hij snel terug naar zijn teamleden, worden de opdrachten verdeeld en wordt op zoek gegaan naar de antwoorden.

Winnaars editie 2018
De winnaar van vorig jaar, 'Mastermind' is dit jaar ook weer vertegenwoordigd. "Als we dit jaar weer een geldprijs winnen, gaan we het geld opnieuw besteden aan een goed doel. Ik hoop dat meerdere teams dit gaan doen", geeft teamlid Pascal van Mastermind aan. Daags na de quiz laat Pascal weten dat het weer een leuke quiz was, met veel uitdagende opdrachten. De 'doe-opdrachten' waren weer een verrassing en het punniken en zingen zorgden voor voldoende afwisseling. De geheime opdracht zat heel goed in elkaar. "Ons team had het idee dat de vragen lastiger waren dan vorig jaar. De lat werd daarmee hoger gelegd door de (deels vernieuwde) commissie. De druk was hoog dit jaar. Twee jaar op rij winnen is een hele uitdaging. Net als vorig jaar denken we dat we het weer aardig gedaan hebben. Het streven is, net als vorig jaar een plek in de top tien. Alles daarboven is heel mooi meegenomen.

Gezellige avond
De twintigjarige Nienke speelt met haar team 'FF Denken' mee. "Ons team is iets groter dan vorig jaar, we hopen daardoor meer vragen op te kunnen lossen. We gaan er met zijn allen een leuke en gezellige avond van maken." Nadat de eerste enveloppen zijn uitgedeeld, is binnen vijf minuten de zaal leeg. De 63 afgevaardigden gaan er als een speer vandoor om zo snel mogelijk naar hun 'thuishonk' te gaan, waar de teamleden vol spanning zitten te wachten. De zevende editie van Ons Dorp Kwist kan eindelijk echt beginnen.

Verbonden
Teams speelden de quiz vanuit hun woningen, clubgebouwen, scholen of andere locaties. De indeling was veelal hetzelfde: tafels vol met laptops, iPads, tablets en mobiele telefoontjes die allemaal verbonden waren met wifi. De vele elektriciteitskabels zorgden ervoor dat de accu's vol bleven. Verder lagen er stapels met kranten en boeken over Son en Breugel. Niets werd aan het toeval overgelaten. Niet alle vragen en opdrachten waren op te zoeken op internet, in de kranten of boeken. Zo was er bijvoorbeeld een 'punnikopdracht'.

Punniken
"Teams die zich voor 1 april hadden ingeschreven voor Ons Dorp Kwist kregen vijf tips", vertelt commissielid Jolanda. "Deze vijf tips stonden verborgen in een woordzoeker. Eén van de tips was 'punniken'." Sommige teams hadden zich hierop voorbereid en hadden alle benodigdheden in huis gehaald. Bij andere teams gaf deze opdracht problemen. Niet het punniken op zich, dat is tenslotte op YouTube te vinden. Maar wel de punnikklos, die ligt niet standaard bij iedereen in huis. Team 'Heurdemenie' had met deze opdracht geen problemen. De tienjarige Frederike hield zich bezig met deze opdracht. "Van 1 draad moest een lange 'punnikdraad' gemaakt worden. Hiervan moest een acht gemaakt worden die op het opdrachtformulier vastgeplakt werd. Ik was er zo mee klaar."

Fanatiek
Door alle deelnemers werd fanatiek op zoek gegaan naar de juiste antwoorden. Sommige vragen waren simpel op te lossen, andere vragen kostten meer tijd. Soms zochten meerdere teamleden naar het antwoord, om zo snel mogelijk weer door te kunnen gaan met de volgende opdracht.

Internet, krant, boek
Behalve de vragen en opdrachten die op internet, in de kranten of boeken opgezocht konden worden, moesten teamleden ook naar buiten voor het opzoeken van de juiste antwoorden. Zo moesten er brandgangen geteld worden en bij het Oude Raadhuis moest er geteld worden hoeveel glas in loodraampjes in het gebouw zitten. "We moesten standbeelden opmeten, dat viel niet mee, maar het is wel gelukt. Het was jammer dat het regende, maar we hebben alle buitenopdrachten kunnen maken", vertelden Janneke en Eveline van team 'Pinkstergemeenschap' tijdens het inleveren van hun envelop op het einde van de avond.

Sponsorvragen
In de categorie 'Sponsorvragen' moesten deelnemers een stuk vlees proeven. Met een schildersezel en een banner met een opdruk van kalfsvlees, moesten de deelnemers raden om wat voor soort vlees het ging. De elfjarige Sacha van team 'De Koolweetjes' proefde het vlees. "Het was best wel lekker." Jos Hölscher van het team 'Gehurterbij' ruilde het antwoord van zijn sponsorvraag met die van een collega-ondernemer. Hij lachte: "Elkaar een beetje helpen hoort erbij. Jij mijn antwoord, ik jouw antwoord."

Controleren
In de kantine van SBC had Henri Jansen de algemene leiding. "Alles gaat goed. De teamleden proberen eerst hun eigen categorie op te lossen. Daarna gaan we kijken welke antwoorden nog ontbreken. Alles wordt goed gecontroleerd en bijgehouden." Bij Thermae Son zitten Brenda en Marga in het 'zenuwcentrum'. "Alle formulieren met antwoorden die door onze teamleden zijn ingevuld, worden door ons overgeschreven en die formulieren worden in de 'klaar-map' gedaan. Check-check-dubbelcheck", lachen de twee dames. "Daarna wordt op een groot vel afgevinkt wat klaar is."

Escaperoom
De geheime opdracht werd in twee groepen gespeeld. Van ieder team mocht één afgevaardigde deelnemen. De organisatie had een 'escaperoom' bedacht, waar de deelnemers tien verschillende opdrachten binnen een uur moesten oplossen. De eerste opdracht was niet moeilijk. Er hingen vier briefjes met vier verschillende rekensommen. De uitkomsten van deze sommen moesten in een bepaalde volgorde gezet worden, zodat een code van acht cijfers ontstond. Dat bleek bij veel deelnemers een probleem. Gelukkig lukte het toch om deze code te kraken en verder te gaan naar de volgende opdracht.

Maken, meten, zingen
Het lijkt zo simpel, tien categorieën met ieder tien vragen of opdrachten oplossen en daarnaast nog een sponsorcategorie en een geheime opdracht. Maar niets is minder waar. Tot iets voor half twaalf hadden de deelnemers de tijd om de vele vragen en opdrachten op te lossen, op te zoeken, te maken, te meten, te zingen en op te schrijven. Klokslag 23.30 uur sloot de avond en moest de envelop met opdrachtenboek ingeleverd zijn. Met nog slechts dertig seconden op de klok gaf Joost van team 62 als laatste zijn envelop aan de organisatie.

Nakijken
Nu is het de taak aan de tien commissieleden om alle antwoorden na te kijken en het puntensysteem hierop los te laten. Op 26 oktober wordt tijdens de feestavond de winnaar bekend gemaakt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding