Irene Herben (l) strategisch adviseur vastgoed en Jody Cath (r) bestuurder SWZ
Irene Herben (l) strategisch adviseur vastgoed en Jody Cath (r) bestuurder SWZ Foto: Wil Feijen

Droom wordt werkelijkheid: Zonhove start herontwikkeling

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Het was ooit een droom. Zonhove van zorginstelling verbouwen naar een nieuwe wijk. En die droom wordt nu werkelijkheid. Als alles volgens plan verloopt, start de nieuwbouw eind 2020. Een mega operatie wat circa zeven jaar gaat duren. Maar dan staat er ook compleet een hele nieuwe unieke wijk in Son en Breugel.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Zonhove en haar bewoners zijn niet meer weg te denken uit Son en Breugel. Het is zo 'eigen'. Het is zo gewoon dat inwoners bewoners van Zonhove in het dorp treffen en bij evenementen ontmoeten. Ook omgekeerd. Dat dorpsgenoten genieten van evenementen van Zonhove. Of fijn kunnen wandelen over het terrein. Zonhove hoort bij Son en Breugel. 170 cliënten wonen op Zonhove. En hen staat de komende jaren een grootse verbouwing te wachten. Met als resultaat; eigentijds kunnen wonen, werken, leven, recreëren in een nieuw gebouwde wijk. Midden in ons dorp.

Terug in de tijd
Jody Cath (bestuurder) neemt ons even mee terug in de tijd: "Zonhove is ooit begonnen als behandelcentrum voor kinderen. Uit heel Nederland kwamen kinderen met een ernstig meervoudige lichamelijke en verstandelijke beperking door de week naar Zonhove en gingen in het weekend naar huis. Nu zijn we een woonvoorziening waar onze cliënten wonen, dagbesteding hebben, behandeling krijgen, leren en kunnen recreëren. De slaapkamers waar nu volwassenen wonen, zijn nog steeds van vroeger uit de kinderslaapkamers. Hoog tijd voor nieuwbouw."

Volop enthousiasme
De wens voor nieuwbouw ligt er al lang. Toen Jody bij SWZ kwam - al meer dan tien jaar geleden - waren er ook al nieuwbouwplannen voor Zonhove. Omdat de organisatie toen financieel in zwaar weer zat, belandden de plannen in de ijskast. Maar nu gaat het dan echt gebeuren. En daar waar de betrokkenen eerst toch nog wat reserves hadden, 'eerst zien, dan geloven', is er nu vooral enthousiasme alom bij cliënten, ouders en medewerkers.

Volledige nieuwbouw
Het plan is dat alles plat gaat. Dus geen verbouwing, maar een herontwikkeling van het hele terrein van Zonhove. Strategisch adviseur vastgoed Irene Herben: "Uiteraard hebben we eerst onderzocht wat men nu als goed ervaart en wat we moeten behouden. Een landschapsarchitect is aan de slag gegaan. Het terrein van Zonhove is een bijzonder terrein: een wijk in het dorp met een beek, een bos, hoogteverschillen, stuifzandheuvelgrond, etc. De gebouwen zijn van de zeventiger jaren. We zijn onze droom achterna gegaan; volledige nieuwbouw. Dan kun je de situering van bepaalde gebouwen ook zo neerzetten zoals dat het beste past bij het wonen, leven, werken en vrije tijd van de tijd van nu."

Geen eenheidsworst
Op het terrein komen parkwoningen, boswoningen en woningen aan de beek. Geen eenheidsworst dus. Er is een centraal hart waar woningen liggen en dagbesteding plaatsvindt. Wat nu D'n Tref, de Komeet en de Boerderij is, wordt straks een 'alles in één gebouw'. Aan een levendig plein. Waar ontmoetingen zijn. Gemotoriseerd verkeer gaat via de buitenrand. De woningen zijn allemaal eenlaags, met uitzondering van twee woningen die tweelaags worden. Daarnaast komen er dagbestedingsgebouwen en vrijetijdsbestedingsruimten.

Heriklaan
De cliënten van de Heriklaan hebben aangegeven terug te willen naar het terrein van Zonhove. Zij zullen een woning krijgen aan de rand van het terrein. Zo hebben ze ook volop contact met het dorp. De woningen van de Heriklaan zijn eigendom van SWZ. Wat er met de woningen gaat gebeuren, wordt nog onderzocht.

Blikvanger: De Grote Beek
De herontwikkeling van het terrein benut de mooie natuuraspecten. De Grote Beek loopt door het terrein, maar dat valt nu nauwelijks op. De steile oevers van de beek worden plaatselijk afgegraven. De beek zal dan veel meer tot zijn recht komen. Vanaf de Nieuwstraat zal straks de beek goed zichtbaar zijn. Een echte blikvanger. Ook het bos zal nog meer betrokken worden bij het terrein. En als gevraagd wordt of de gemeente nog duurzaamheidseisen stelt aan deze bouw zitten Jody en Irene direct rechtop in hun stoel: "Niemand hoeft ons deze eisen op te leggen, dat doen we uit ons zelf. We zijn intrinsiek gemotiveerd om zoveel mogelijk duurzaam te bouwen. Zonnepanelen geïntegreerd in daken, afval nog beter scheiden, recycling, warmtepompen, hemelwaterafvoer,etc. Prijzig, maar bij nieuwbouw is dat voor ons een logische stap." Ook aan het verkeer is gedacht. Het terrein heeft een aantal wegen beschikbaar voor auto's en taxi's. Maar ook zijn bepaalde wegen als autoluw bedoeld. Er zullen voldoende parkeerplaatsen op het terrein komen. Ook om de omgeving te ontzien van overlast.

En wat vinden omwonenden van de nieuwe bouwplannen?
Jody: "We zijn met alle omwonenden in gesprek. Met buurtvereniging Gehurterbij, Archipel, De Harlekijn en met alle omliggende straten. De Antoon van de Venstraat heeft wel wat zorgen geuit over onder andere het verkeer in hun straat en de bomen tussen hun achtertuin en het terrein van Zonhove. We zijn met hen in gesprek. Dat kan ook eigenlijk nu pas, nu de plannen steeds concreter worden."

Zonhove. Buitengewoon
Eind 2020 gaat de schop de grond in en zal fase 1 en fase 2 gebouwd worden. In 2023 staat een rustperiode ingelast. Om even te evalueren, zo nodig bij te stellen om dan door te gaan naar fase 3. Jody en Irene hebben geen slapeloze nachten van zo'n mega-operatie: "We zien het als een unieke kans om hier een mooie wijk te realiseren. Waar cliënten graag wonen en waar personeel met plezier werkt. Een wijk die opgaat in de natuur en de sociale cohesie met omwonenden aangaat. Een wijk in Son en Breugel, waar iedereen zou willen wonen. Zonhove. Buitengewoon." Wie de nieuwbouw wil volgen, neem geregeld een kijkje op www.nieuwbouwzonhove.nl.

Boerderij Komeet, D'n Tref (artist impression)
Boswoningen (artist impression)
Beekwoningen (artist impression)
(artist impression)
Parkwoningen (artist impression)
Yannick Vrielink en Harm van Koppen winnen de 59e editie van de ELE Rally
Sport 16 uur geleden Yannick Vrielink wint op grootse wijze ook de ELE Rally
Thema:'Fotografeer kunst in Son en Breugel'
Algemeen 16 uur geleden Fotoclub Son en Breugel bestaat een jaar
Archieffoto Lazy Sonnie: Ted Swinkels & Maikel van Hak
Algemeen 18 uur geleden Big Chief & The Greasy Spoons tweede band op Lazy Sonnie Festival
Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
112 Berichten 25 mei, 19:44 Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
Prachtige doorkomst van Gerard de Rooy en Tom Colsoul in de Subaru S5 WRC
Sport 25 mei, 17:38 Eerste avond in de ELE Rally bracht verrassingen
Bouke Scholten
Algemeen 25 mei, 17:00 Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade pakt groots uit in nieuw seizoen