Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 6ac3e8
Foto: Ivo van Hoek
Algemeen / Son & Breugel

Opening Koeienpad op Olen

Son en Breugel - Voor een zeldzaam moment hield Moeder Natuur zaterdag 5 oktober even haar hemelpoort dicht. Er was zelfs sprake van een waterig zonnetje. Zeldzaam leuk was ook het moment waarop wethouder Paul van Liempd deze zaterdag het kakelverse Koeienpad kwam openen aan de Kwadestraat.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

In samenwerking met het IVN heeft biologische boer Paul Schots van De Hofstad zijn idee tot leven gebracht. In de nabijheid van zijn boerderij werd het wandelpad door een prachtig stukje natuur geopend. Dit fraai aangelegde pad voert langs weilanden, sloten, bossen, de Zuid-Willemsvaart en over een kronkelig weggetje. Het toont een uniek stukje natuurschoon binnen de gemeentegrenzen.

Begrip
Paul van Liempt houdt als wethouder voor het buitengebied een korte speech. "Wanneer we anno 2019 uit onze sleur en smartphone stappen en met stevige schoenen dit landschap in stappen ontstaat 'begrip' vanzelf. Begrip voor onze prachtige omgeving en voor elkaar". Precies dat begrip is als koren op de molen voor de gemeente Son en Breugel.

Genieten
De bioboer: "Sympathie voor onze agrarische sector is zeker in deze roerige en stikstofrijke tijden niet als vanzelfsprekend. Zowel de jeugd als volwassenen laten genieten van dit landschap en hun terloops iets bijbrengen, was al langer mijn wens. Met de hulp van belanghebbenden zoals Waterschap De Dommel, Brabants Landschap, Campina, Rabobank en de Postcode Loterij zijn we er denk ik in geslaagd de mensen te verrassen".

Koeien- en natuurweetjes
Naast de verbazing over dit mooie stukje buitengebied richting Nuenen en Lieshout, wordt ook het educatieve karakter overgebracht via leuke informatieborden. Weet u dat een volwassen koe wel zeshonderd kilogram kan wegen en maar heel kort slaapt? Ze kan via haar vier magen circa zestig kilo aan (kuil)gras weg kauwen en verliest per dag weer honderd kilo aan ontlasting! Zowel deze zogenaamde 'koeienweetjes' als de andere 'natuurweetjes' zorgen ervoor dat de aanwezigen enthousiast doorstappen door het sappige grasland.

Wegwijzers
Schattige wegwijzers in de vorm van 'miniatuur koeien' wijzen de weg tussen de akkers door en langs een verscholen kikkerpoel. Bij een stevige houten tafel plus bankjes wordt door de aanwezigen even stilgezeten, genietend van de stilte. Als vanzelf zoeken de meegekomen kinderen, samen met de huiskat van boerderij De Hofstad, enthousiast naar de volgende miniatuur koe.

Informatie
Het rustig aaien van de echte koeien in de wei is mogelijk tussen april en november. Geniet van deze buitengewone wandeling, of surf naar www.dehofstad.com om andere mogelijkheden van deze biologische boerderij te ontdekken.

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>