Logo mooisonenbreugel.nl
Hans Teulings heeft de route al uitgestippeld op de plattegrond van Son en Breugel   | Fotonummer: cb423b
Hans Teulings heeft de route al uitgestippeld op de plattegrond van Son en Breugel (Foto: Annie Maessen)
Algemeen / Son & Breugel

'Jammer, verborgen schoonheid in centrum onbenut'

Son en Breugel - Midden in het centrum stroomt de Dommel in een prachtig natuurgebied. "Zonde dat er niets gebeurt met dit mooie plekje" vindt Hans Teulings. Volgens hem kun je met weinig ingrepen mooie wandelpaden aanleggen zodat dorpsgenoten midden in het centrum kunnen wandelen in het groen en langs het blauw (de Dommel). Het idee zit al helemaal in zijn hoofd. Maar zegt Hans: "Ik ga niet leuren met mijn idee. Ik daag de politiek en de gemeente uit om na het lezen van dit verhaal contact met mij op te nemen."

Redacteur Ineke van Uden
Fotograaf Annie Maessen

Hans Teulings: "Met mijn plan hoop ik dat mensen straks kunnen wandelen - midden in het dorp - in het Dommeldalgebied. Ik noem het altijd 'De verborgen schoonheid in het centrum'. Het liefst zou ik er een heel park van maken, maar laten we eerst eens beginnen met een goed pad aan te leggen. Dan kan het plan altijd nog uitgroeien tot een park. Volgens mij kunnen we met weinig ingrepen er iets moois van maken."

Wandelen en elkaar ontmoeten
Als je vanuit park Vroonhoven richting Veerstraat loopt, wandel je al door het groen. Hans: "Maar als je aankomt bij de Veerstraat houdt het op. Zou je nou kunnen oversteken en weer verder kunnen wandelen langs de Dommel, dan zou dat toch fantastisch zijn. Je mag daar toch niet bouwen. Laten we dat groen dan gebruiken om er - meer dan nu - van te genieten.

Er ligt daar een mooi stukje natuur waar we veel te weinig mee doen." Hans heeft het dan onder andere over het gebied achter de pastorie van de Sint Genovevastraat en bij het Hertenkamp: "Lekker wandelen en zicht hebben op de Dommel. Paden die rolstoelvriendelijk zijn en waar je met een rollator ook makkelijk kunt wandelen. Wandelpaden waarbij je onderweg genoeg bankjes tegenkomt. Waar je andere wandelaars ontmoet en aan de praat komt." Dit gebied sluit ook weer aan op andere wandelmogelijkheden. Vanuit het Hertenkamp kun je het bestaande wandelpad richting Planetenlaan nemen en dan terug via de Sonse Bergen. En park Vroonhoven zou je kunnen laten aansluiten op het Laarzenpad.

Motie toerisme en recreatie
De gemeenteraad heeft nog niet zolang geleden een motie aangenomen om toerisme en recreatie te bevorderen. Zou Hans de boer op moeten bij de lokale politici om zijn plan een kans van slagen te geven? Hans: "Nou, ik draai het een keer om. Ik ben vaker met plannen bij de gemeente geweest. Dat kost je veel praten en veel tijd en uiteindelijk komt er geen beslissing. Dat ga ik niet meer doen. Als de lokale politiek of de gemeente enthousiast is, laat ik me graag uitnodigen om mijn plan uit te leggen. Ik ga niet lopen lobbyen en dan wachten op een tegenvaller. Tegen die muur ga ik niet weer oplopen. Als ze naar mij toe komen, dan weet ik in ieder geval dat er interesse is. Ik wil helpen het plan te realiseren. Dit verhaal in DeMooiSonenBreugelKrant is mijn eerste stap. Nu is de politiek aan zet om het plan of in de prullenbak te gooien of te omarmen en het gesprek met me aan te gaan. Ik denk dat dit plan zonder al te veel ingrepen een mooie aanwinst voor Son en Breugel kan worden."

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>