Logo mooisonenbreugel.nl
V.l.n.r.: Jan Haan, Petra Zweers en Johan Zwart   | Fotonummer: 21f03d
V.l.n.r.: Jan Haan, Petra Zweers en Johan Zwart (Foto: Wil Feijen)
Algemeen / Son & Breugel

Protestantse kerk in Son is nog volop in leven

Son en Breugel - Vorige week kwamen er signalen binnen bij de redactie van DeMooiSonenBreugelKrant: 'De Protestantse kerk in Son zou gaan sluiten. De kerk zou aansluiten bij die in Eindhoven. Financieel zou het niet meer op te brengen zijn.' Er werd zelfs al bedacht wat je met het gebouw en die locatie allemaal zou kunnen doen. De redactie is altijd blij om getipt te worden met nieuws. Maar het is ook aan de redactie om de waarheid te achterhalen. Een gesprek met Jan Haan en Johan Zwart geeft duidelijkheid.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Jan Haan en Johan Zwart zijn gezamenlijk voorzitter van de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Sint-Oedenrode / Son en Breugel en zijn realistisch: "Op termijn moet er zeker wel wat gebeuren. De gemiddelde leeftijd van onze mensen uit de kerkelijke gemeenschap wordt ouder. Gelukkig zorgt men goed voor elkaar en krijgen we alles nog steeds rond wat we organiseren. Genoeg inzet van vrijwilligers. Informeel ligt er geen probleem. Maar de formele kant is lastiger. De bestuurlijke continuïteit baart op termijn zorgen. We zijn in gesprek met de regio. Maar dat is primair gericht op het bestuurlijke vlak."

Verkennende vrijblijvende gesprekken
Jan besprak in een regionaal overleg de problematiek waar Son en Breugel kwetsbaar in is. Hoe vul je de bestuurlijke kant in met een populatie kerkgangers wiens leeftijd steeds hoger wordt. Jan: "Veel omliggende dorpen zitten nog niet zo met deze zorgen. Onze kerk heeft hele goede contacten met Best, Nuenen, Helmond en Eindhoven-Noord. Eindhoven-Noord en Helmond wilden wel hierover met ons praten. Helmond ligt te ver weg. Dan is Eindhoven-Noord geografisch gezien fijner. We zijn in gesprek. Verkennende vrijblijvende gesprekken. Maar het is zeker niet zo dat de mensen uit Sint-Oedenrode / Son en Breugel volgend jaar 'kerken' in Eindhoven." Johan: "We zetten lijntjes uit. Het is voor ons duidelijk dat we op een termijn van tien jaar iets geregeld moeten hebben. Jan en ik zijn allebei in de zeventig. Opvolging voor ons in de Kerkenraad wordt al lastig. Jonge aanwas is er weinig. Dan moet je realistisch zijn." Samenwerken wordt nu ook al gedaan met omliggende kerken. De diaconie, samenwerken aan projecten 'vorming van leden of ambtsdragers' zijn hier voorbeelden van.

Niets forceren
Het gerucht dat de kerk in Son aan de Zandstraat binnenkort verdwijnt, is dus niet waar. Johan: "Wij kijken zo'n tien jaar vooruit, Zolang redden we ons zeker nog wel. Maar binnen die tijd moeten we wel iets geregeld hebben. En ja, we zijn regionaal in gesprek. Maar daar nemen we ruimschoots de tijd voor. We willen niets overhaasten. Niets forceren. Zoiets moet ook langzaam groeien."

In de kerk en buiten de kerk
De Protestantse kerk is - en nog steeds - een actieve gemeenschap. Iedere zondag is er een kerkdienst in Son en Breugel of in Sint-Oedenrode. Jan: "Onze mensen zijn in de kerk en buiten de kerk. Misschien zijn we niet altijd zichtbaar als kerk, maar onze mensen zitten overal in het dorp. Ze hebben zorg voor elkaar. Ze zien de ander." Johan: "Onze mensen lopen niet met een vlaggetje dat ze lid zijn van de Protestantse kerk. Ze willen geen stempel zetten als kerkganger, maar wel als mens aanwezig zijn en ertoe doen in de samenleving."

Petra Zweers, kerkelijk werker
Sinds een paar maanden is Petra Zweers aangesteld als kerkelijk werker. Als je al plannen hebt om als kerk op te gaan in een andere gemeente, dan stel je geen kerkelijk werker meer aan. Een mooi voorbeeld dat de kerk in Sint-Oedenrode / Son en Breugel nog leeft! Petra gaat kerkdiensten verzorgen en richt zich vooral op de pastorale kant. Zij zal ook, samen met de kerkenraad en diaconie, bekijken hoe je nog meer je rol als kerk kunt invullen in de maatschappij.

Petra heeft iedere donderdag van 10.30 tot 12.00 uur een inloopuur in de kerk aan de Zandstraat. Iedereen is daar welkom. Ook als u geen lid bent van de kerk, maar gewoon eens een praatje of een kop koffie samen wilt drinken. Een diepgaand gesprek over zingeving, verdriet, verlies, eenzaamheid, zorgen? Bij Petra mag het overal over gaan.

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>