Julia Evers en Polle van Genechten
Julia Evers en Polle van Genechten Foto: Wil Feijen

NOWA spreidt haar vleugels ui

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Eindelijk is het dan zover, zaterdagavond 26 oktober vindt de EP-release van Breugels meest vernieuwende en verfrissende popband plaats. Letterlijk, want de naam NOWA betekent 'exact dat' in het Kroatisch. Plaats van handeling voor dit spetterende optreden is de gezelligste muziektempel van Eindhoven: POPEI.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Sinds 2017 timmert het duo Polle van Genechten (toetsenist, composer/songwriter) en Julia Evers (singer/songwriter) vol passie aan de weg om hun sferische darkelectro songs op de muziekkaart te zetten. De samensmelting van Julia haar warme soulvolle stem en Polle zijn koude, soms schelle synthesizer samples, zorgen voor een mysterieuze maar magische sound. Dit wordt nog eens prachtig geaccentueerd door professionele visuals en het zwart-witte contrast in de (aan)kleding.

Achtergrondzangeres
Hoewel het plaatsen in een hokje geen recht doet aan de eigentijdse muziek van NOWA kun je het vergelijken met bands als Portishead, James Blake of Billie Eilish. Dichterbij huis herken je wellicht een vleugje van de Kovacs-sound uit Eindhoven. Toeval bestaat niet; al jaren tourt Julia namelijk door Europa als vaste achtergrondzangeres van deze vooruitstrevende band.

Voorprogramma
Afgelopen maanden konden Polle en Julia samen met hun vaste drummer Tom Koonen al serieus uitpakken, nadat ze gevraagd waren om het voorprogramma te verzorgen van Kovacs. Dit betrof de 'Cheap Smell'-tour langs de zeven grootste poppodia van Nederland. "Als beginnende act is dit letterlijk een langs denderende trein waar we met liefde en plezier op zijn gesprongen. Daarnaast merken we dat grenzen vervagen wanneer je muziek distribueert via moderne kanalen als Spotify. Veel van onze zogenoemde streams vinden zelfs in Amerika gretig aftrek", aldus de 22-jarige zangeres. Op 6 september kwam hun single 'Come back' al uit en 26 oktober zien de overige nieuwe nummers het levenslicht.

Afgestudeerd
Voor de gestroomlijnde productie en stage performance kunnen ze met een gerust hart leunen op de diensten van Axel van Mohr Music en de producers Dylan en Moreno, die beiden zijn afgestudeerd aan de HKU-opleiding. Daarnaast heeft Julia alle expertise zelf in huis; simpelweg via haar vader Paul als beroepsfotograaf en de inbreng van haar zus Lisa die het artwork verzorgt. Hiermee is die zo belangrijke promotie via social media alvast dik op orde.

Respect voor elkaars talent
Hoewel jong qua leeftijd en geest hebben beide muzikanten al een lange muzikale weg bewandeld. Net als Julia leeft Polle volledig voor de muziek en maakt hij onderdeel uit van meerdere bandjes om deze mooie hobby te kunnen verheffen tot beroep. Sinds ze samen afgestudeerd zijn op de Eindhovense muziekschool Rock City Institute staan ze enthousiast als jonge roofvogels klaar om uit te vliegen. Vanuit het nest, hangend aan die steile rots, op eigen kracht de vleugels uitslaan om de wijde wereld te veroveren. "Het schrijven van onze Engelstalige eigen nummers komt tot stand via een wisselwerking van ideeën die door onze beide zeer verschillende karakters worden ingebracht. Hoewel we regelmatig discussies hebben en zelfs clashen komen we er altijd uit door het wederzijdse respect voor elkaars talent. Het blijft een dunne vage lijn waarop we balanceren zowel in onze artistieke als zakelijke relatie", vervolgt de twintigjarige keyboard virtuoos. Daarnaast geven beiden nog les als docent aan de muziekschool Rock City Basics.

Wil je de band Nowa volgen, kijk dan eens op Facebook of Instagram: Bandnowa