Willem Berkers
Willem Berkers Foto: Ingezonden

Willem Berkers exposeert 'Afweerzin'

Algemeen Kunst

Son en Breugel - Willem Berkers had ze al langer ergens in zijn lade en hij wist dat hij er een keer wat mee moest gaan doen. Die serie afbeeldingen en foto's uit kranten en tijdschriften zijn in de loop van de jaren verzameld. Ze maakten destijds onuitwisbare indrukken op hem en als niemand er wat mee doet dan moest dat maar door hem gedaan worden.

Nee, het zijn geen schilderijen voor boven de bank. De harde confrontatie, nog steeds aanwezig, is vervaagd, naar achteren gedrukt, weggewit. Vegen en witte vlakken er overheen maar wat er onder zit is nog steeds zichtbaar. Het wordt 'ondershuidser'. Je weet dat het er is. Veel van onze herinneringen vervagen want 'het leven gaat door'. Bijna iedereen heeft allemaal gehoord of gelezen van deze wrede gebeurtenissen. Soms is ernaar gekeken. Maar het zijn daarin vaak de details die met hun kleine omvang de verschrikking compleet maken. Ze worden daardoor ook menselijker en intenser, dichterbij.

Zeven van deze afbeeldingen zijn door hem uitgewerkt en zijn te zien op de expositie in La Sonnerie. Een andere serie schilderijen (negen) toont ons duistere wereldleiders die het vrije woord en het vrije beeld steeds verder willen 'ausradieren'. Aanwezig op het wereldtoneel zijn ze soms, en dat maakt het nog veel erger, democratisch gekozen en soms zijn ze, uit stammenbelang aangewezen.

Tijd om ze aan u voor te stellen met het excuus dat 'ze' er lang niet allemaal op staan. U zult er vast enkele missen maar dit is in ieder geval een mooi begin van deze Galerie der Zwarte Prinsen uit Duistere Rijken. Een viertal beelden completeren deze Poppup Expositie en de Afweerzin van Willem Berkers. Iemand moest het doen.

De expositie wordt gehouden op zaterdag 2 november van 15.00 – 18.00 uur met om 16.00 uur de officiële opening en zondag 3 november van 12.00 – 17.00 uur in La Sonnerie.