Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 9f90fd
Foto: Wil Feijen
Foto's gemeente

Open, licht, ruimtelijk en flexibele werkplekken voor nieuwe dorpshuis

Son en Breugel - Vijf verschillende ontwerpen voor het nieuwe dorpshuis werden woensdag 23 oktober in het Vestzaktheater gepresenteerd door evenzoveel architectenbureaus. Ruim tweehonderd bezoekers maakten van de mogelijkheid gebruik om te zien wat de ontwerpers hadden bedacht. Ondanks de verschillen, waren er ook veel overeenkomsten. In bijna alle ontwerpen wordt de plint aan de zijde van het Kerkplein opengemaakt en vervangen door een lange lichtstraat met veel glas. De ontwerpers hadden allemaal veel respect voor het karakteristieke gebouw.

 

Redacteur: Emmy Grit/
Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Voor iedere ontwerper was de opdracht gelijk: zorg ervoor dat de harmonie, het Vestzaktheater en de bibliotheek de benodigde ruimte krijgen in het ontwerp en vul dit aan met functionele ruimtes waar ook andere gebruikers een plek kunnen vinden. De ontwerpers moesten verder rekening houden met de uitstraling en het karakter van het gebouw en daarbij speelden duurzaamheid, energieneutraliteit en het budget een belangrijke rol.

Vijftien minuten
De ontwerpers hebben ieder een plan laten zien dat miljoenen euro's gaat kosten. Toch kregen zij per presentatie slechts een kwartier om hun plannen toe te lichten. Het laten zien van de tekeningen en plattegronden gaf een goede indruk van de vele mogelijkheden in het gebouw. De uitleg die door de ontwerpers werd gegeven was duidelijk, maar over de totale kosten voor het vernieuwen en verbouwen van de voormalige Sint Petrus Bandenkerk werd niet gesproken.

Vragen stellen
Tijdens de presentaties mochten er geen vragen gesteld worden, dit kon daarna. Maar daar bleek uiteindelijk geen tijd voor. Het aanwezige publiek kreeg wel de mogelijkheid om na de presentatie bij de vijf verschillende marktkramen langs te gaan waar de ontwerpers hun plannen hadden uitgestald. Met gele memoblaadjes konden zij aangeven wat zij van het plan vonden. Er waren plus- en minpunten te lezen, maar ook complimenten over het ontwerp.

Raadsleden
Het was de bedoeling dat de aanwezige raadsleden in gesprek zouden gaan met de bezoekers. Dit leek in theorie een goed plan, maar bleek in de praktijk niet echt te werken. Waarschijnlijk is hierdoor een gedeelte van de mogelijkheid om input te krijgen verloren gegaan.

Voors en tegens
Desondanks gaan de raadsleden met de verzamelde informatie aan de slag. Wethouder Boersma: "Alle voors en tegens moeten tegen elkaar worden afgewogen. Voor alle criteria uit het basispakket worden punten toegekend. Na het bestuderen van de ontwerpen en de opmerkingen van de inwoners, worden punten per criterium gegeven. Een plan kan nog zo mooi zijn, nog zo goed uitvoerbaar zijn, maar als blijkt dat de kosten te hoog zijn, kan het daardoor alsnog afvallen." Het al in december 2018 gepresenteerde idee van de neven Bert-Jan Leermakers en Werner Leermakers om de voormalige Sint Petrus Bandenkerk met respect voor het gebouw te transformeren tot een evenementenhal en cultuurhuis, heeft het dus niet gehaald.

Jongeren
Een prachtige presentatie en een mooi ontwerp met veel steun van de aanwezigen op deze avond geeft dus nog geen garantie op een daadwerkelijke uitvoering. Tevens ontbrak er een aantal partijen op de avond. Er waren geen voorstanders van sloop van de kerk aanwezig en het ontbrak aan jongere inwoners van Son en Breugel. Terwijl deze groep toch het langste te maken krijgt met de beslissing die mede naar aanleiding van deze avond zal worden genomen.

Reacties inwoners
Mevr. De Witte:
"Het is mooi om te zien dat alle architecten op hun eigen manier invulling geven aan het nieuwe Dorpshuis. Het is geweldig om te zien hoe de architecten met de wensen en de gebruikers zijn omgegaan. Ik vind het goed dat er inspraak is, ik hoop dat het ook echt iets oplevert."

De heer Beukers:
"Ik heb met verbazing naar de resultaten gekeken. Ik wist niet dat er zoveel mogelijkheden waren binnen deze bestaande ruimte. Wat ik erg mooi vond is dat ze alle vijf het behoud van de elementen aan de voorgevel en het uiterlijk van de voormalige kerk hebben gerespecteerd. Dat hebben ze mooi vertaald in hun ontwerp."

Gerard Swinkels:
"Wat een mooie frisse ideeën hebben ze laten zien. De architecten hebben respect voor het gebouw, waarin veel mogelijk is. Ik ga nu kijken welk ontwerp het dichtst bij mijn ideeën ligt, alhoewel dat nog niet mee zal vallen."

Anouk Zenden, bestuurslid harmonie PHeV:
"De ontwerpen zijn heel divers. Wat erg mooi is om te zien hoe de architecten om zijn gegaan met de verschillende gebruikers die van het gebouw gebruik gaan maken. Er is echt veel mogelijk."

Eva van Roosmalen:
"Ik vond het ontzettend leuk om deze presentatie te zien. Er is veel energie ingestoken door de vijf bureaus. Ze hebben zich ook allemaal verdiept in Son en Breugel en met name in het gebouw. De bibliotheek krijgt in alle vijf ontwerpen een mooie plek."

Meer berichten