Afbeelding
Foto: ©pixabay.com

Geen antwoord krijgen roept vragen op

Algemeen Politiek

Son en Breugel - Raadslid Don Pasanea van de VVD Son en Breugel stelde aan het college een vraag naar aanleiding van de begroting 2020/2023. Hij wacht nog steeds op antwoord. "Als raadslid moet je dingen begrijpen voor je er over kunt meepraten of er een beslissing over kunt nemen. Maar ik vind ook dat als inwoners mij een vraag stellen, ik daarop een antwoord moet kunnen geven."

Redacteur: Adrie Neervoort

Pasanea heeft een vraag over het tekort van een miljoen in de begroting. Uit de begroting blijkt dat het tekort wordt veroorzaak door de kosten van het sociaal domein. Daarvan zou zevenhonderdduizend euro een structureel tekort zijn en driehonderdduizend euro is het gevolg van rekeningen uit het verleden die nu vergoed moeten worden. "Dat is natuurlijk een tegenvaller. Het is goed dat dit ook zichtbaar is in de begroting. Maar niet zichtbaar is hoe deze bedragen zijn opgebouwd. Het tekort is een opstelsom van een aantal zaken die allemaal met het sociaal domein te maken hebben. Wat heeft geleid tot dit tekort? Moet er rekening gehouden worden met een nog groter bedrag? Of is alles inzichtelijk?"

Big seven
De 'Big seven' zoals de zorgaanbieders worden genoemd volgens Pasanea, mogen facturen tot vijf jaar terug indienen. "Zij moeten aangeven wat er nog openstaat, zodat de gemeentes een redelijk beeld hebben wat er nog verrekend moet worden." Pasanea wacht al ruim een maand op antwoord. Hierdoor is zelfs een raadsvergadering geannuleerd, waarin de begroting besproken zou worden met alle raadsleden.

Onderzoek
Wat de oorzaak is van het uitblijven van de antwoorden, is niet duidelijk. Het is al langer bekend dat de gemeente een personeelsprobleem heeft, maar of dit een oorzaak is? Raar is het natuurlijk wel, want in de begroting zijn alle cijfers onderbouwd en zelfs een aanname is ergens op gebaseerd. In 2015 werden al vragen gesteld over de kosten; dit was destijds ook niet inzichtelijk. De afspraak was toen dat er een onderzoek naar zou komen.

Toename en afname
In de begroting 2016/2019 was opvallend genoeg gewaarschuwd voor een toenemende zorgvraag en een afnemend budget. Reden genoeg om dit nauwlettend in kaart te brengen, was toen de conclusie. Daarom werden in 2016 afspraken gemaakt met de zorgaanbieders en is er een beheersplan geschreven. Maar als in 2019 door een raadslid gevraagd wordt naar de onderliggende cijfers, blijkt het geven daarvan niet zo makkelijk.

Onderzoek
Paul van Liempd geeft in een reactie aan Don Pasanea aan dat er begonnen wordt met een onderzoek. Het heeft er alle schijn van dat er nu pas onderzocht gaat worden hoe het tekort van een miljoen op het sociaal domein is ontstaan. Maar wat is er dan gebeurd met het beloofde onderzoek in 2015 en het beheersplan uit 2016? Is er mogelijk nooit een onderzoek geweest en komt dat er nu pas?

Don Pasanea: "Een vraag die dus veel vragen oproept, zeker bij de VVD. Wij kunnen hierdoor het werk als onderdeel van de raad niet naar behoren uitvoeren." Waarom er geen antwoord komt, is nog steeds niet duidelijk.

Don Pasanea (VVD)