Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: f0ef75
Foto: Wil Feijen
Foto's Algemeen / Son & Breugel

Maak de dood en het afscheid bespreekbaar

Son en Breugel - De eerste Afscheidsbeurs waar alle facetten rondom de dood zichtbaar waren, is een groot succes. Initiatiefneemsters Leonie van den Tillaart van Leonie van den Tillaart Uitvaartverzorging en Marieke van Lieshout van Bijzonder jij kijken vol trots terug op deze eerste beurs.

Redacteur:
Emmy Grit en Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

De tijden zijn veranderd. Was het vroeger een standaard traditioneel afscheid met drie gekozen liedjes, een aantal toespraken en het ontsteken van kaarsjes, nu is er zoveel meer mogelijk. Veel mensen gaven vroeger alles uit handen aan een begrafenisondernemer of aan de kerk, waarna alles geregeld werd, met weinig of geen eigen inbreng. Leonie: "We willen mensen van tevoren bekendmaken met de verschillende mogelijkheden. Mensen willen tegenwoordig meer dan een traditioneel afscheid. Ze kunnen op deze beurs ideeën opdoen en informatie inwinnen. Daarom hebben we deze beurs georganiseerd."

Gemiste kans
De dertig standhouders informeerden de bezoekers over hun product of dienst. Iedere ondernemer op de beurs heeft te maken met het naderende afscheid, de dood, de ceremonie of een tastbare herinnering aan een dierbare. Een bezoeker: "Door het bezoeken van deze beurs ben je bewuster met de dood bezig. De dood moet geen taboe meer zijn, het moet bespreekbaar worden. Een afscheid kan heel mooi zijn als je je van tevoren laat voorlichten wat er allemaal mogelijk is. En er is in overleg zelfs heel veel mogelijk. Ik vind het persoonlijk een gemiste kans van mensen als ze zich niet verdiepen in de dood en in het afscheid."

The sky is the limit
Eén van de aanwezigen zag de dood vroeger als zwart-wit. "Ik had er eigenlijk geen weet van. Door het bezoeken van deze beurs wordt de dood toegankelijker. Eigenlijk is 'the sky is the limit', er zijn geen beperkingen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Daar is deze beurs goed voor. Om je te verdiepen in de mogelijkheden. Het taboe rondom de dood moet doorbroken worden. Praat erover, dan wordt alles gemakkelijker."

Voorbereid zijn
Een andere aanwezige heeft in haar hand al een tas vol informatie. "Ik wil voorbereid zijn op wat er allemaal mogelijk is. Voor mij hoeft de hele 'poespas' erom heen niet, maar ik kan wel begrijpen dat anderen dat wel belangrijk vinden. De natuur spreekt mij erg aan, ik heb al een paar stands bezocht waar ik veel informatie heb gekregen."

Specifieke vraag
De twee initiatiefneemsters van de Afscheidsbeurs blikken vol trots terug op de beurs. "Ja, we hadden gehoopt dat het druk zou worden, maar dit overtreft toch wel onze verwachtingen. We hebben veel leuke gesprekken gehad met bezoekers. Sommigen kwamen voor een specifieke vraag, die hebben we meteen naar een standhouder kunnen doorverwijzen. Anderen kwamen voor algemene informatie." De bezoekers kregen bij binnenkomst al een tasje met informatie. Bij de standhouders ontvingen zij nog meer informatie die de bezoekers mee naar huis konden nemen om op een rustig tijdstip nog eens door te lezen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>