Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 9d97e6
Foto: Wil Feijen
Muziek

De Gravelsingers zijn uitgeserveerd

Son en Breugel - Het optreden van de Gravelsingers tijdens de viering van het vijftig jarig bestaan van Zorgcentrum Berkenstaete was feitelijk hun finalematch. De Gravelsingers hangen na 31 jaar 'hun stem aan de wilgen'.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Gelegenheidsact
Piet Slegers, Berrie Dirkx en Cees de Greef zijn alle drie topzangers van het eerste uur van dit mannenkoor uit Breugel. Berrie heeft een plakboek meegenomen dat in foto's en knipsels de historie van het koor vertelt. "We zijn in 1988 ontstaan als gelegenheidsact op het twintigjarig jubileum van Tennisvereniging Pieter Breugel. Eigenlijk waren we een gelegenheidskoor", zegt Piet lachend. "Dat eenmalige optreden was zo een daverend succes dat we op aandrang van onze achterban besloten om als koor door te gaan. We wisten niks van muziek of de zangkunst. Wijlen Theo van Rooij werd de dirigent. Hij zong in het kerkkoor van de Sint-Genovevakerk." Berrie vult aan: "Onze grootste fans waren onze dames die ons al die jaren gesteund hebben."

Vriendenclub
"Het was moeilijk om een vaste avond voor de repetities te vinden. We waren met ongeveer twintig werkende jonge mannen, die doordeweeks allemaal verplichtingen hadden. Uiteindelijk werd het om de week de zondagavond. Tijdens de repetities was het al heel erg gezellig. We werden een hechte vriendenclub", aldus Cees. "We zongen populaire melodieën met eigen Nederlandse teksten. Het repertoire ging van luchtig tot serieus, bijvoorbeeld van 'Op een mooie Pinksterdag' van Annie M.G. Schmidt tot 'Halleluja' van Leonard Cohen. We hadden vaste tekstschrijvers die de liedjes bewerkten. Gerrit Verkerk, Hans de Ruiter en Treesje Geerts wisten op ludieke wijze de populaire melodieën te voorzien van vaak grappige en actuele teksten" vertelt Piet enthousiast.

Wapenfeiten
Berrie bladert door het plakboek, dat een tijdspanne van 31 jaar omvat. "Wat ons ook kenmerkte is dat we vaak stunts hadden als we optraden." De zangers halen de ene herinnering na de andere op. "Eén van ons mooiste bravourestukje was een reclamevliegtuigje dat overvloog met een wapperend spandoek met daarop 'De Gravelsingers groeten U', terwijl we optraden op het terras van De Zwaan. Maar zo hebben we ook motoren gehad waar we mee binnenkwamen of allerlei 'leleke' eendjes of brandweerwagens. Het was altijd indrukwekkend." In 2007 hebben ze zelfs een CD opgenomen met hun mooiste liedjes. Ze traden veel op voor verzorgingshuizen zoals Berkenstaete. De Gravelsingers waren een graag geziene gast in de Sonse Haven.

Uitgeserveerd
In 31 jaar gebeurt er veel. Zo werden koorleden ziek of overleden. Het nummer 'Halleluja' hebben ze zelfs bij een crematie van één van hun overleden zangers gezongen. De reden dat ze na 31 jaar gestopt zijn, ligt in het feit dat ze geen nieuwe aanwas meer hebben. Piet: "We zijn gestart als vriendenclub, beetje allemaal in dezelfde leeftijdsfase. Maar de hedendaagse jeugd heeft andere interesses. Wij worden zelf ook te oud om de liedjes met verve uit te dragen. Vandaar dat ons optreden in Berkenstaete ons laatste was. De Gravelsingers zijn uitgeserveerd.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>