Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

De sloot in de wijk De Gentiaan krijgt een opknapbeurt van een miljoen

Algemeen gemeente

Son en Breugel - De Son en Breugelse politiek heeft geluisterd naar de bewoners van De Gentiaan als het om het opknappen van de sloot gaat. Een ultieme vorm van burgerparticipatie waar de gemeente dan ook graag een miljoen voor reserveert. Een plan dat vorm kreeg onder oud-wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen en dat nu enthousiast wordt uitgevoerd door de huidige verantwoordelijke wethouder Jan Boersma.

Redacteur: Adrie Neervoort

Woensdag 6 november was er een inloopavond waar belangstellenden de voorlopige uitwerking van het plan konden inzien. Een plan dat is gemaakt door de bewoners, vertegenwoordigd in een klankbordgroep, technisch ontwerpbureau Kragten en de gemeente. Alhoewel de opkomst wat tegen viel, waren de aanwezigen niet alleen erg geïnteresseerd, zij kwamen ook met steekhoudende opmerkingen. Deze werden genoteerd om later eventueel weer te worden verwerkt in de uiteindelijke tekening.

Watersysteem
Volgens Stan Mandemaker en Tim Meeuwsen van bureau Kragten is de tekening de eerste zichtbare uitwerking van een aantal gesprekken. Wat je niet ziet, is een nu al aanwezig probleem dat in de nabije toekomst alleen maar groter zal worden en dat mede tot het ontwerp heeft geleid. Zij spreken namelijk niet over een sloot, maar over een watersysteem. Een systeem dat de afwatering van het hemelwater van huizen en straten moet gaan verbeteren. De sloot moet het water bij extreme stortbuien kunnen opvangen.

Stapstenen
Jean Paul de La Roy van de gemeente Son en Breugel en verantwoordelijk voor de uitvoering spreekt liever van een park in een wijk. De sloot is straks niet alleen functioneel, maar ook van recreatieve waarde. Zo is in het nieuwe ontwerp de sloot beter zichtbaar en komt er aan de zuidkant een struinpad langs dat tot wandelen uitnodigt. Ook worden de twee aanwezige speeltuintjes aangepakt en er komen nieuwe bruggen die hoger komen te liggen dan de oude. De brug ter hoogte van de Seinelaan die nu nog uitkomt op het Betuwepad, komt te vervallen. Een brug minder dus ten opzichte van de huidige situatie. Op sommige plaatsen komen stapstenen, zodat het water ook een speelfunctie krijgt.

Minder veel
Tel je dit allemaal op bij dertig jaar achterstallig onderhoud aan de sloot, het vervangen van een aantal bruggen en het vervangen van veel verwilderd groen, dan lijkt een miljoen opeens iets minder veel. De verwachting is dat eind 2021 alles klaar is.