Bewoners van de Van den Elsenstraat en Eind hebben bordjes opgehangen en neergezet om automobilsten te wijzen op de maximale toegestane snelheid
Bewoners van de Van den Elsenstraat en Eind hebben bordjes opgehangen en neergezet om automobilsten te wijzen op de maximale toegestane snelheid Foto: Wil Feijen

Bewoners zijn hardrijders beu in Van den Elsenstraat en Eind

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De buurtbewoners van de Van den Elsenstraat en Eind hebben onlangs een actie ondernomen omtrent de verkeersveiligheid bij hun in de straat. Ze hebben in de bomen kleine bordjes opgehangen en in het plantsoen neergezet om automobilisten te wijzen op de maximale toegestane snelheid.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"Er wordt te hard gereden en er wordt vaak onverantwoord ingehaald", vertelt een bezorgde buurtbewoner. "De maximale toegestane snelheid is dertig kilometer per uur. Veel automobilisten houden hier geen rekening mee en rijden veel harder. Sterker nog, als een bestuurder zich keurig aan de snelheid houdt, dan wordt diegene vaak ingehaald door bestuurders die zich niet aan deze snelheid willen houden. Het is wachten op ongelukken."

Doorn in het oog
Het hardrijden is al jaren een doorn in het oog van de omwonenden. Een buurtbewoner: "Het gaat met name over het gedeelte waar de klinkers overgaan in asfalt, vanaf de Van de Elsenstraat 56 tot ter hoogte van de Hoogstraat. In het begin van de straat is een aantal straatjuweeltjes geplaatst, dit zorgt voor snelheidsvermindering. De weg oogt hierdoor smaller en men houdt zich beter aan de maximale snelheid. Op het gedeelte waar het asfalt ligt, wordt veel harder gereden. Op dit stuk zijn geen snelheidsverminderende maatregelen genomen, waardoor bestuurders menen de 'vrijheid' te hebben om vol gas te gaan."

Jonge gezinnen
In de buurt komen steeds meer jonge gezinnen te wonen. "Door de verjonging van de buurt komen er steeds meer kinderen 'op straat'. Natuurlijk zijn wij verantwoordelijk voor onze kinderen, maar het is echt gevaarlijk in onze straat. Mede doordat vrachtverkeer en tractoren uit het centrum van Son en Breugel worden geweerd. Zij rijden vaak via de Van den Elsenstraat richting de Lieshoutseweg. "Veel van deze chauffeurs houden zich niet aan de snelheid. Er hebben zich al enkele ernstige situaties voorgedaan. Gelukkig zijn er nog geen grote ongelukken gebeurd."

Geen budget
De buurtbewoners hebben al anderhalf jaar contact met de gemeente over deze gevaarlijke situatie. "Er werd ons verteld dat er geen budget beschikbaar is om maatregelen te treffen aangaande deze weg." De bewoners hebben aangegeven dat er geen grote investering nodig is. "Om duidelijk aan te geven dat bestuurders te hard rijden, zou een digitaal snelheidsmeterscherm geplaatst kunnen worden. Hierop zien de bestuurders de gereden snelheid en een lachende of een droevige smiley."

Bordjes opgehangen
De buurtbewoners hebben onlangs contact gezocht met Veilig Verkeer Nederland. Via deze instantie hebben de bewoners bordjes ontvangen met de aanduiding 'dertig kilometer'. "Deze bordjes hebben we onlangs in de straat aan de bomen gehangen en in het plantsoen gezet. Overdag zijn de bordjes zichtbaar, maar 's avonds niet. "Zowel 's morgens als 's avonds in de spits is het echt te gek voor woorden. Veel bestuurders geven plankgas op dit stuk weg. Dat moet echt anders!"

Drie afbeeldingen
De gemeente heeft de buurtbewoners laten weten dat zij drie afbeeldingen met '30 kilometer' op het asfalt gaat spuiten. "De planning is dat we dit in december gaan doen, maar dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden", laat de gemeente in een reactie weten. "Deze maatregel kan het rijgedrag van goedbedoelende automobilisten beïnvloeden die onbedoeld harder rijden dan de maximum toegestane snelheid. Verder is het niet nader bepaald dat er straatjuweeltjes of andere obstakels worden geplaatst op dit gedeelte", laat de communicatiemedewerker weten. De buurtbewoners weten niet of de afbeeldingen op het wegdek iets uithalen, maar ze zijn blij met iedere maatregel. "Voorkomen is beter dan genezen!"

De namen van de buurtbewoners in het artikel zijn bekend bij de redactie.