Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto's

Redacteur flikt een koud kunstje tijdens Ice4Life

Algemeen

Son en Breugel - Wat doet een redacteur van DeMooiSonenBreugelKrant zoal in zijn vrije, maar koude weekend? Kruipt hij met een dekentje achter de brandende kachel? In het geval van redacteur Ivo van Hoek liep het ietsje anders en heeft hij letterlijk de eerste nachtvorst aan den lijve ondervonden tijdens een extreme en bijzondere uitdaging. Lees hieronder de bijzondere ervaring van Ivo.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

De aftrap zaterdag 9 november in Hotel La Sonnerie was nog erg onschuldig met een lezing over de invloed van kou op ons verwende westerse lichaam. In tegenstelling tot de oertijd zorgen we al decennialang dat de Groningse gasbel ons permanent verwarmt. We komen nauwelijks meer in contact met de kou. We snellen in onze voorverwarmde auto op weg naar een even zo warme werkplek. Vervolgens zorgen een hete douche en elektrische deken bij thuiskomst ervoor dat we vervreemd raken van gezonde koude prikkels.

Bewustwording
"De stichting Ice4Life wil graag bewustwording creëren bij zieke en gezonde mensen, waarbij ze zelf de regie meer in eigen hand nemen. Onze deelnemers laten we zelf ervaren dat discomfort (lees: plotselinge koude prikkels) uiteindelijk leidt tot comfort (lees: een gezonder leven en minder afhankelijk van medicatie)", aldus penningmeester Jos de Bruin van deze stichting. Onze sportieve wethouder voor onder andere Sport en Gezondheid is al vijf jaar betrokken bij dit unieke evenement dat jaarlijks eind januari neerstrijkt in Oostenrijk. Naast zo'n buitenlands avontuur is er in dit jubileumjaar voor het eerst ook een Nederlandse variant. Hier in de regio kunnen geïnteresseerden laagdrempelig kennismaken met de winterse activiteiten van deze stichting.

The Iceman
Ons lichaam blijkt tot veel meer in staat dan we zelf voor mogelijk houden. Wereldwijd is Wim Hof, beter bekend als The Iceman, een begrip als het gaat om de invloed van kou op het lichaam. Wim is niet alleen beroemd vanwege zijn extreme recordpogingen, hij is ook regelmatig proefpersoon in wetenschappelijke experimenten. De wetenschappers bevestigen daarmee zijn filosofie dat we zowel ons lichaam als onze geest eenvoudig kunnen herprogrammeren. We kunnen letterlijk het (auto-)immuunsysteem trainen door onze ademhaling optimaal te reguleren tijdens plotselinge koudeblootstelling.

Koude douche
Aldus vindt een reset plaats van het lichaam en dit verschijnsel kunnen we dagelijks eenvoudig oefenen. Begin met je dagelijkse douchebeurt koud te eindigen of regelmatig te zwemmen in open water of in de zee. De meest extreme vorm is maximaal 10 minuten in een ijsbad liggen. Deze gymnastiek van de bloedvaten en het spontaan herstellend vermogen van ons lichaam zijn ze in Rusland nooit verleerd. In onze westerse cultuur zijn we echter al lang vergeten dat er zonder kou geen warmte is. We weten ons geen raad met de acute adrenalinestoot die door een koudeprikkel wordt veroorzaakt.

Ademhalingstechniek
Blootstelling aan extreme kou is weliswaar natuurlijk, maar niet vrij van risico. Wim heeft inmiddels veel trainers opgeleid die je kennis laten maken met de ademhalingstechniek. Deze techniek beïnvloedt de manier waarop je de pijn ontvangt. Feitelijk helpt het je om de kou totaal ontspannen toe te laten, zonder er in paniek tegen te vechten.

Vreemde eend in de bijt
Aan het einde van de avond ligt deze niets vermoedende redacteur samen met de andere deelnemers met gesloten ogen te puffen op een matje van sportschoolhouder Arjen Brand. Tijdens de eerste Ice4Life-editie in IJsland is Arjen al mee geweest en hij is bekend met deze techniek. Op aanwijzing van de Wim Hof-instructeur wordt het ademtempo flink opgevoerd. Aanvankelijk voel ik me een vreemde eend in de bijt, maar dit gevoel verdwijnt al snel. Daarvoor in de plaats zorgt de aanmaak van endorfine door extreem diep ademen voor een heel aparte ervaring in mijn hoofd.

Comfortzone
Het bewijs dat mensen tot veel meer in staat zijn door simpelweg uit hun comfortzone te stappen wordt geleverd door deze zelfde trainer. Al jarenlang heeft hij de ziekte van Crohn. Na acht maanden de methode te hebben toegepast, was hij volledig vrij van medicatie en inmiddels voelt hij zich al jaren topfit. Ook bij auto-immuunziektes als reuma en Lyme is deze methode vaak succesvol.

Bruggen slaan
Als ik thuis in mijn warme bedje duik en de slaap niet kan vatten, moet ik vooral denken aan de inspirerende huisarts die werkelijk een vlammende lezing gaf. Ze benadrukte als klassiek geschoolde arts het belang om bruggen te slaan tussen de reguliere geneeskunde en de alternatieve zorg. Juist die kruisbestuiving, waarbij de patiënt de regie neemt en zich niet klakkeloos medicatie laat voorschrijven, heeft de toekomst.

Kwaliteit van leven
Niet het protocol, maar de unieke patiënt dient tijdens een behandeling centraal te staan. Tijdens de behandelingen dient er dus vooral oog te zijn voor de kwaliteit van leven. De reguliere en de alternatieve gezondheidszorg moeten stoppen met elkaar de loef af te steken en ze moeten starten met elkaar te versterken. Bovenstaande statements komen voort uit de missie van Ice4Life-oprichter en journalist Mark Bos. Helaas is Mark in 2015 op 49-jarige leeftijd gestorven aan kanker.

Maxima kinderziekenhuis
Frits Helders is als Sonnenaar, samen met een aantal vrijwilligers, nauw betrokken bij de organisatie van dit unieke en ijskoude evenement. Frits: "Mede om het gedachtengoed van Mark voort te zetten, hebben we ons ieder jaar via fondsenwerving ingezet om goede doelen op dat vlak te steunen. Afgelopen jaar is die opbrengst bijvoorbeeld ten goede gekomen aan het Maxima kinderziekenhuis."

Maximaal voorbereid
Op zondagochtend, voorafgaand aan de Ice4Life Challenge, herhalen we onze geestverruimende ademhalingsoefeningen. Dit alles om maximaal voorbereid te zijn op de erbarmelijke omstandigheden bij recreatieplas Ekkersweijer. Eenmaal aangekomen bij buitensportbedrijf Adventure & Thrill op Aquabest, blijkt drie graden best fris te zijn, nu ik slechts gewapend ben met een schamel zwembroekje. Na twaalf koude kilometers hardlopen en vele gefronste wenkbrauwen van 'gewone' sporters blijven we hen vriendelijk groeten. In de volle ochtendzon bikkelen we geconcentreerd verder naar het volgende onderdeel in deze winterse triatlon. Een even zo naakte rit op de moutainbike volgt met slechts een helm en een wielerbroekje. Door de rijwind voelt dit niet bepaald comfortabel, maar met de juiste focus weet ik ook deze zestien kilometer trappend te overbruggen.

Nieuwe uitdaging
Als toetje worden we getrakteerd op een duik in het ijskoude water van Aquabest. Na ruim vijf minuten houdt deze sportieve redacteur het voor gezien en ga ik rustig op zoek naar het trappetje van de steiger. Licht in het hoofd, maar in totale rust, loop ik tevreden richting douches. Binnen wacht een heerlijk bord spaghetti op een redacteur die zijn grenzen weer heeft verlegd en stiekem mee wil naar het 'echte' werk: de Ice4Life Challenge 2020 in Sankt Michael in Oostenrijk, die van 23 tot 25 januari wordt gehouden. Niet de kou, maar de saamhorigheid binnen de groep heeft me kippevel bezorgd.

Kijk voor meer informatie op: www.ice4life.org

Twee deelnemers liggen in het koude water
Afbeelding
Ivo aan het hardlopen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding