Stephany Leermakers vertelt enthousiast over de stichting Met je hart
Stephany Leermakers vertelt enthousiast over de stichting Met je hart Foto: Wil Feijen

Stichting Met je hart verbindt kwetsbare eenzame ouderen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Verbinding maken tussen kwetsbare eenzame ouderen is het doel van Stephany Leermakers met de stichting Met je hart. Als jonge onderneemster vindt zij het belangrijk om op vrijwillige basis iets terug te doen voor de maatschappij en met name voor de eenzame ouderen. Stichting Met je hart slaat een brug tussen vergeten worden en eenzaam zijn. In Nederland zijn al 29 gemeenten actief met deze stichting. Son en Breugel wordt de dertigste gemeente.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Stephany is geen onbekende in Son en Breugel. De tweeëntwintigjarige onderneemster en bedrijfsleidster van Café-Restaurant De Zwaan wil meer uit haar leven halen. "Naast mijn afwisselende, drukke baan in de horeca wil ik graag mijn steentje bijdragen aan de maatschappij. Als vrijwilliger wil ik iets terugdoen. Zo kwam stichting Met je hart op mijn pad. Het idee achter deze stichting sprak mij erg aan." Stephany heeft contact opgenomen met Femke Lagerweij, de contactpersoon van de landelijke stichting die de opstart in nieuwe gemeenten coördineert. Na deze gesprekken is Stephany nog enthousiaster geworden en heeft besloten om stichting Met je hart Son en Breugel op te richten.

Ontzorgen
Stephany: "Stichting Met je hart wil kwetsbare eenzame ouderen verbinden. Deze groep heeft vaak geen contact met de buitenwereld, komt bijna niet buiten en ziet of spreekt dagen achtereen geen andere mensen. Juist deze doelgroep spreekt mij erg aan." Het is de bedoeling dat de stichting de eenzame ouderen structureel één dag in de maand gaat ontzorgen." De stichting gelooft dat samen zijn en samen ondernemen het leven fijner en rijker kan maken. "Eenmaal per maand nemen de gasten plaats aan een stamtafel in een restaurant, het liefst in de buurt waar zij woonachtig zijn. Aan de stamtafel kunnen zij in gesprek komen met elkaar en gezamenlijk genieten van een lunch of diner. Hoe mooi zou het zijn als eenzame ouderen met elkaar in verbinding komen en er eventueel nieuwe vriendschappen ontstaan?"

Eet met je hart
Alle onkosten die gemaakt worden om de eenzame ouderen aan de stamtafel te krijgen voor een lunch of diner, worden door de stichting betaald. De stichting werkt in iedere gemeente samen met lokale restaurants die zich graag verbinden met de restaurantcampagne 'EET met je hart'. Gedurende zes weken per jaar vragen de deelnemende restaurants aandacht voor deze campagne. Dit jaar wordt er nog tot en met 16 december aandacht gevraagd voor eenzaamheid onder ouderen in hun gemeente. Gasten die eten in deelnemende restaurants kunnen een vrijwillige bijdrage van één euro op de totaalrekening doneren. Iedere euro komt volledig ten goede aan het organiseren van waardevolle ontmoetingen voor kwetsbare ouderen.

In beeld brengen
Het belangrijkste voor de nieuwe stichting in Son en Breugel is de kwetsbare, onzichtbare thuiswonende ouderen in beeld te brengen die gezien hun fysieke, mentale, sociale of financiële situatie eenzame gevoelens ervaren. Het is dus niet de bedoeling dat mensen zichzelf aanmelden. De doelgroep is in beeld bij onder andere huisartsen of de thuiszorg. "Zij leggen de eerste contacten en vormen hierdoor een onderdeel van de stichting. Zonder hun hulp kunnen wij de eenzame ouderen niet bereiken. Onze vrijwilligers regelen dat de mensen opgehaald en thuisgebracht worden, ze zijn gastheer of -vrouw tijdens het eten en hebben een luisterend oor voor de gasten. Vrijwilligers begeleiden een vaste groep op een vaste dag in de maand", legt Stephany uit.

Vrijwilligers gezocht
De stichting werkt alleen maar met vrijwilligers. Stephany: "Ik vind het mooi om te zien dat er veel enthousiaste vrijwilligers zich bij deze stichting aansluiten. Voor Son en Breugel ben ik nog op zoek naar vrijwilligers die samen met mij hiervan een succes willen maken. Vrijwilligers die zich het lot van de eenzame ouderen aantrekken en die graag de handen uit de mouwen willen steken om net dat ene extra te doen om de kwetsbare doelgroep een fijne middag of avond te bezorgen." Er hebben zich al een aantal vrijwilligers aangemeld, maar om het idee echt vorm te gaan geven zijn er meer nodig. Om nieuwe vrijwilligers te werven wordt een informatieavond gehouden op 25 november om 19.30 uur (inloop 19.15 uur) in Café-Restaurant De Zwaan, Markt 9, Son en Breugel. Wil jij meer informatie over de stichting of wil je je aanmelden als vrijwilliger, kom dan naar deze informatieavond. Graag van tevoren aanmelden via info@zwaan-son.nl of 06-30686036.