Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Veel kinderharten kloppen harder met komst Sinterklaas

Algemeen Sinterklaas

Son en Breugel - Dat het Sinterklaasfeest een echt kinderfeest is, was zondag 17 november weer te zien in Son en Breugel. Honderden kinderen stonden met ouders, opa's en oma's en andere belangstellenden zenuwachtig langs de kade aan het kanaal. Na een goede bootreis zette de Goedheiligman voet aan wal in Son en Breugel. De Sint en zijn Pieten werden niet alleen enthousiast welkom geheten door de kinderen, maar ook door Frank Saris, voorzitter van het Sint-Nicolaascomité. Dit jaar was de ontvangst door Frank voor de laatste keer; hij neemt afscheid als voorzitter van het comité.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Sint-Nicolaas kwam met meer dan dertig Pieten naar Son en Breugel. Nadat de Sint voet aan wal had gezet, werden veel kinderhanden geschud en de Pieten deelden pepernoten uit. Onder begeleiding van harmonie Pro Honore et Virtute reed de Sint op zijn paard richting het Raadhuisplein. Via de Nieuwstraat ging de route over het terrein van Zonhove richting de Antoon van de Venstraat en via de Nieuwstraat naar het Raadhuisplein.

Staf kwijt
Op het Raadhuisplein hadden veel kinderen en ouders zich verzameld om een glimp op te vangen van Sinterklaas en zijn Pieten. Nadat er enkele liedjes waren gezongen, betrad Sinterklaas het podium, waar locoburgemeester Jos de Bruin de Sint welkom heette. Helaas was de Sint een beetje verdrietig, omdat hij zijn staf kwijt was geraakt. "Alle dagen van het jaar heb ik mijn staf bij mij. Op de boot had ik de staf nog, maar nu ben ik hem kwijt. De staf is ruim vijfhonderd jaar oud en is wel duizend euro waard." Gelukkig waren Goochelpieten meegereisd en stond er een grote goocheldoos op het podium. Er werd een toverspreuk geoefend met alle aanwezige kinderen. Nadat de spreuk was geroepen, er spannende muziek klonk en er rook uit de rookmachine kwam, toverden de Pieten de staf van Sinterklaas uit de goocheldoos.

Wegtoveren
De Goochelpieten hadden nog meer in hun mars. Zo stapte één van de Pieten in de goocheldoos waarop hij met een spreuk werd weggetoverd. Even later verscheen deze Piet op het balkon van één van de appartementen aan het Raadhuisplein. Alsof dit nog niet genoeg was, ging Sinterklaas ook nog in de goocheldoos staan en werd hij weggetoverd door de Pieten. Na het roepen van een nieuwe toverspreuk dachten de Goochelpieten dat zij Sinterklaas terug hadden getoverd; helaas kwam in plaats van de Sint carnavalsprins Bas uit de goocheldoos gestapt. Natuurlijk was dit niet de bedoeling en werd de prins weer terug in de goocheldoos gezet. Nu werd de goede toverspreuk gebruikt en zo kwam de Goedheiligman gelukkig weer terug op het podium.

Glutenvrije pepernoten
Na een polonaise op het podium met de Pieten, Sinterklaas en de locoburgemeester, kwam er een einde aan het officiële gedeelte van de ontvangst. De Sint nam daarna alle tijd om de kinderen een hand te geven en met hen op de foto te gaan. De Pieten deelden nog snoepgoed uit. Dit jaar konden ook kinderen met een glutenallergie pepernoten eten. Glutenvrije-Piet deelde speciaal aan deze kinderen glutenvrije pepernoten uit. "Ik heb ongeveer 35 pakketjes met deze speciale pepernoten uitgedeeld aan kinderen. Veel kinderen hadden een kleurplaat of een vlaggetje bij zich, zodat ze voor mij herkenbaar waren." Het was echt een succes dit jaar. Volgend jaar wil ik weer mee op de boot vanuit Spanje naar Son en Breugel. Ik hoop dat ik dan nog meer kinderen blij kan maken met mijn speciale pepernoten."

Afscheid voorzitter
Nadat de Pieten en Sinterklaas bij het HOi-Huis werden ontvangen, richtte Sinterklaas nog een woordje aan zijn Pieten. "We hebben een fantastische dag gehad met zijn allen; wat een geweldige ontvangst in Son en Breugel. Maar bovenal hebben we heel veel kinderen blij gemaakt." Behalve de Pieten werd ook voorzitter Frank Saris in het zonnetje gezet. Na 45 jaar actief te zijn geweest bij het Sint-Nicolaascomité, heeft Frank aangegeven dat dit zijn laatste jaar is als voorzitter. Hij doet een stapje terug. Zijn taak wordt verdeeld over de overige bestuursleden.

Foto's insturen
Heb jij mooie foto's gemaakt met Sinterklaas of van de Pieten? Stuur je foto voor vrijdag 29 november op naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl en wie weet staat jouw foto woensdag 4 december in de krant.

Kijk alle foto's op: www.mooisonenbreugel.nl