Archieffoto
Archieffoto Foto: RENDAC

Rendac neemt extra maatregelen tegen geuroverlast

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Rendac, gevestigd aan de Kanaaldijk-Noord in Son, verwerkt dierlijk restmateriaal en kadavers tot nuttige grondstoffen en bio-energie. Op deze manier draagt zij bij aan het voorkómen van dierziekte- en volksgezondheidsrisico's in Nederland.

Daarnaast gebruikt Rendac eindproducten voor de productie van groene energie en duurzame biobrandstoffen. Rendac hecht belang aan een goede leefomgeving en een goede relatie met omwonenden. Daarom gaat zij de omgeving informeren over haar maatschappelijk verantwoord ondernemen, de situatie met betrekking tot geurhinder en de maatregelen die zij daarvoor treft.

Huidige geurmaatregelen
Het dierlijk restmateriaal dat Rendac en haar zusterbedrijven Sonac en Ecoson verwerken, is van nature geurend. Ook hun verwerkingsactiviteiten gaan gepaard met geur. Om geuroverlast zoveel mogelijk te voorkomen, behandelt Rendac al het dierlijk restmateriaal direct na binnenkomst. Via verhittingsprocessen stopt zij verder bederf van dierlijk restmateriaal en vermindert zij geuremissies. Bij de productieprocessen en in de gebouwen zuigt Rendac geur gericht af en behandelt zij deze geur in luchtwassers, biofilters en naverbranders. Hiermee zorgt Rendac enerzijds voor het voorkómen van geur bij de bron en anderzijds voor de zuivering van geur uit de luchtstroom, voordat die zich naar de omgeving verspreidt. Daarnaast spant Rendac zich in om overlast voor de omgeving te vermijden door logistieke maatregelen, zoals het vaker ophalen van kadavers bij extreem hoge temperaturen.

Aanpak geuroverlast
In de zomer van 2018 en in de zomer van dit jaar kreeg Rendac te maken met extreem hoge buitentemperaturen. Hitterecords werden gebroken, er waren afwijkende aanvoerpatronen van dierlijke materialen en er waren enkele technische storingen. Dat zorgde helaas voor geuroverlast en klachten van omwonenden. Om de geuroverlast verder te verminderen, investeert Rendac tot en met 2020 zeven miljoen euro in extra geurbestrijdingsmaatregelen. Hierbij gaat zij verder dan de wettelijke milieueisen verplichten. Met deze maatregelen verwacht Rendac geuroverlast in de toekomst te verminderen. Geur en geurbestrijding is een complexe materie. Daarom zijn alle huidige en extra maatregelen van Rendac op basis van de zogenaamde 'best beschikbare techniek' en investeert zij continu in nieuwe geurmaatregelen. Met de extra investeringen gaat zij een stap verder en blijft Rendac zich als bedrijf voortdurend ontwikkelen.

Informatiebijeenkomsten
Rendac hecht belang aan een goede leefomgeving en een goede relatie met omwonenden. Daarom gaat zij de omgeving op de hoogte houden over wie Rendac is, wat Rendac doet en de situatie met betrekking tot geurhinder. Dit wordt gedaan met een huis-aan-huis informatiebrief en een website voor de omgeving (www.rendac-omgeving.nl). Daarnaast worden begin december informatiebijeenkomsten georganiseerd en is er een e-mailadres voor vragen (rendacomgeving@rendac.com).