Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto's

Burgerparticipatie onderwerp van een goed gesprek

Algemeen gemeente

Son en Breugel - De gemeenteraad van Son en Breugel had een selecte groep van inwoners van Son en Breugel uitgenodigd voor een bijzondere bijeenkomst. Inwoners die eerder direct of indirect met besluiten van de gemeenteraad te maken hebben, of hebben gehad, werd gevraagd om deel te nemen aan een goed gesprek over burgerparticipatie.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Vanuit deze groep was er voldoende belangstelling. De zaal van het Vestzaktheater was goed gevuld. Het college was bijna voltallig aanwezig, evenals diverse raadsleden. Zij vormden naast de aanwezige inwoners verschillende groepen die met elkaar in discussie gingen over burgerparticipatie en over de manier waarop en wanneer dit toegepast kan worden.

Vragen
Wanneer moet je inwoners betrekken bij deze manier van inspraak? Moet dat bij alle onderwerpen? Hoe doe je dat dan? Dit waren slechts enkele van de vele vragen die aan bod kwamen. Het werd een boeiende avond die vakkundig en met een gepaste dosis humor werd gepresenteerd door Jan Waalen. Jan is vooral bekend van zijn werk bij Omroep Brabant.

Enquête
Alle argumenten over de inspraak via burgerparticipatie op de politiek passeerden de revue en werden keurig per groep opgetekend op papier. Als afsluiting was er een interactieve enquête waar uiteindelijk meer dan vijftig deelnemers uit de zaal aan deelnamen. Helaas was niet iedereen in het bezit van een smartphone of tablet, zodat niet alle aanwezigen de vragenlijst konden invullen. Er kon gereageerd worden op een aantal vragen en stellingen. Dit gaf een mooi beeld over de gedachten van de aanwezigen. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat er nog vertrouwen was in de politiek. Toch was 24 procent van de aanwezigen van mening dat burgerparticipatie nodig is, omdat de gemeenteraad zijn werk niet goed zou doen.

Weinig jeugd
Ruim vijftig procent van het overwegend oudere publiek was tussen de veertig en zestig jaar. Meer dan veertig procent was ouder dan zestig jaar. Uit deze aantallen blijkt dat er maar weinig 'jeugd' aanwezig was. Volgens de aanwezigen een gemis. Bijna alle gemeentelijke besluiten hebben invloed op de toekomst. In praktische zin werden er zelfs al oplossingen aangedragen hoe deze jonge doelgroep bereikt kan worden. De meest directe oplossing was dat elke oudere bezoeker verplicht wordt om een inwoner onder de dertig jaar mee te nemen naar dit soort avonden. Was het maar zo makkelijk, was hierbij natuurlijk de gedachte.


Betrekken bij onderwerp
Wel bleek er anders gedacht te worden over hoe en wanneer inwoners bij een onderwerp betrokken worden. Vraag je bijvoorbeeld de bewoners van een wijk om hun mening, als er iets gaat veranderen in hun leefomgeving? Of vraag je dit aan het hele dorp als blijkt dat deze verandering een behoorlijk bedrag kost dat invloed heeft op de gemeentelijke begroting? Een vraag die zeker deze avond niet beantwoord kon worden.

Representatief
De avond was een initiatief van de Raadswerkgroep bestuursstijl, die ook de inloopavonden organiseert. Het was een avond met betrokken deelnemers. Men kan zich afvragen of de avond en de uitkomst representatief is voor alle inwoners. Wel geeft het een beeld van wat er mogelijk leeft bij oudere inwoners als het om burgerparticipatie gaat. Nu nog 'even' aan de jongeren vragen hoe zij dit zien.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding