Logo mooisonenbreugel.nl
v.l.n.r.: Rianne, Margot, Talita, Thijn en Imke   | Fotonummer: 49ab34
v.l.n.r.: Rianne, Margot, Talita, Thijn en Imke (Foto: Wil Feijen)
Jeugd

De Groene Tieners zetten zich in voor het milieu

Son en Breugel - Veel mensen ergeren zich aan het zwerfafval. Vijf tieners uit Son en Breugel deden dat ook, maar zij kwamen in actie. De vijf tieners noemen zich De Groene Tieners. Plastic, blikjes, papier, lege sigarettendoosjes of shagbuilen worden wekelijks door Thijn (12), Imke (11), Margot (12), Rianne (11) en Talita (11) in De Gentiaan en Sonniuspark opgeruimd. Gewapend met grijpers en afvalzakken struinen zij de berm, de weg en het gras af om het afval dat door anderen is achtergelaten, op te ruimen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De slogan 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst' en 'Een goed milieu begint bij jezelf' is hun op het lijf geschreven. Met begeleider en oppas Monique zit de jeugd aan de eettafel bij Imke thuis. Imke: "Vanuit hier gaan we altijd op pad. We pakken dan onze grijpers en de plastic zakken. Op woensdag- of vrijdagmiddag gaan we op pad om op te ruimen." Eén grijper hebben ze van de gemeente gekregen, één van de kringloopwinkel en de andere drie hebben ze daar voor een heel klein prijsje gekocht.

Afval scheiden
Eenmaal in de twee weken is de groep ruim een uur in de wijk te vinden om het afval op te ruimen. "Tijdens het opruimen wordt het afval al meteen gescheiden in de zakken gedaan. We hebben verschillende zakken voor plastic en blik, papier en restafval", licht Imke toe. Na de inzameling worden de zakken thuis bij Imke opgeslagen. Zodra de PMD-zakken met plastic, metaal en drankkartons opgehaald worden, wordt het ingezamelde afval aan straat gezet.

Social media
Behalve het opruimen maken de vijf jongeren ook nog leuke, actieve filmpjes waarin hun werk centraal staat. Deze opnames posten zij op hun eigen YouTube-kanaal 'de groene tieners'. "We maken van het opruimen ook wel eens een wedstrijdje. Wie pakt het meeste afval in een vooraf bepaald aantal minuten. Dat is best wel hilarisch", lachen de tieners. Een Facebookpagina hebben ze niet, zij communiceren liever via Instagram. Ze zijn te vinden op 'degroenetienersx'.

Inspireren
Met het opruimen én ook met de filmpjes hoopt de groep dat zij meer jongeren én ouderen inspireren om geen afval in de natuur achter te laten. Thijn: "Dieren kunnen het achtergelaten afval opeten, waardoor die ziek kunnen worden. Of erger, eraan kunnen overlijden. Dat willen we voorkomen. Wij willen een goed voorbeeld zijn. Hopelijk volgen anderen ons voorbeeld."

Schoonhouden
De jongeren spreken zelfs op school wel eens een medeleerling aan als ze zien dat iemand afval op de grond gooit. "Met hetzelfde gemak, gooi je afval in een afvalbak. Als iedereen dit doet, dan ziet de wereld er een stuk schoner en beter uit. Het is voor onze toekomst van belang dat de natuur schoon blijft. Daar kunnen alleen wij én alle andere mensen zelf voor zorgen. Zelfs al houdt iedereen zijn eigen straat maar schoon, dan scheelt al heel erg veel", zeggen de tieners in koor.

De ideale wereld
De Groene Tieners willen zo lang mogelijk doorgaan met opruimen. "Hopelijk komt er een dag dat het niet meer nodig is. Dat zou betekenen dat alle mensen hun afval zelf mee naar huis nemen. Dat zou de ideale wereld zijn."

 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>