Annelies in 'twinkeltje met tweedehands kleding
Annelies in 'twinkeltje met tweedehands kleding Foto: Wil Feijen

Een nieuwe tweedehands kledingwinkel in Breugel

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Veel mensen hebben een uitpuilende kledingkast. Volgestouwd met kleren die ze nooit meer dragen en vaak maar een paar keer hebben aangehad. Annelies van Rooij kan daar over meepraten. Als vrijwilligster bij het vluchtelingenwerk heeft ze een groot netwerk. Al gauw wisten dorpsgenoten haar te vinden en kreeg ze vuilniszakken gevuld met kleding toegestopt ten behoeve van de statushouders.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

"Deze goedbedoelde actie begon een beetje uit de hand te lopen. Ik had geen opslagdepot en al gauw was iedere hoek van mijn huis gevuld met zakken en dozen met kleding", vertelt Annelies. "Ik wist er geen raad meer mee, maar vond het zonde om dat goede spul weg te doen. Destijds had je een tweedehandskledingwinkel in de Nieuwstraat. Toen deze stopte, raakte ik hierover toevallig in gesprek met Michelle Driessens van LEVgroep. Ik gaf aan dat ik ook bulkte van de tweedehandskleding en vroeg of ze daar wat mee konden."

Droom wordt werkelijkheid
Annelies: "Michelle opperde het idee om een winkeltje te beginnen. Dat begon bij mij te borrelen. Het leek me namelijk hartstikke leuk om iets dergelijks te doen voor mensen met een smalle beurs. Ik had alleen geen depot en geen pandje. Toch wel belangrijke basisvoorwaarden. Ik legde het idee maar naast me neer, totdat de LEVgroep opeens met een concreet voorstel kwam." Ze hadden een locatie gevonden voor een winkeltje met een opslagruimte. Ze kreeg zelfs de kledingrekken cadeau van het voormalig kledingwinkeltje in de Nieuwstraat. In de voormalige basisschool Petrus Canisius hebben ze nu een permanent lokaal om de winkel te bedrijven en daarnaast is er een opslagruimte. "Echt geweldig", glimlacht Annelies.

Duurzaam, hip en betaalbaar
Enthousiast is Annelies met drie dames vier maanden bezig geweest om het aanbod uit te sorteren. Er waren drie criteria: schoon, heel en bruikbaar. Er bleef na de controle nog heel veel kleding over. Annelies: "Verrassend hoeveel bijna niet-gebruikte kleding we in de collectie konden stoppen." De collectie is daarna uitgesorteerd op de seizoenen. Voor de opening is er een fraaie wintercollectie. Waar vroeger tweedehandskleding werd geassocieerd met viezig of armoede, houdt men er tegenwoordig een heel andere mening op na. Het is duurzaam, hip, trendy en betaalbaar.

Kleine prijzen
Annelies richt zich op de kleine beurs, daar zijn de prijzen ook naar. Er wordt een prijs tussen de vijftig cent en drie-en-een-halve euro per kledingstuk gehanteerd. Iedereen is welkom in de winkel. "Voorlopig kunnen we geen nieuw aanbod van kleding aannemen. Er is genoeg kleding, we kunnen nog jaren vooruit."

Officiële opening
Op 11 december is de officiële opening. "We gaan wat bijzonders doen, maar wat dat kan ik nog niet verklappen." Het winkeltje is voorlopig elke eerste en laatste woensdag van de maand open van 10.30 uur tot 12.30 uur. De verkoopinkomsten komen ten bate van een nog te bepalen goed doel. "We serveren tijdens de openingstijden ook altijd een lekker bakkie koffie." Het adres is St. Genovevastraat 33, via de hoofdingang.