Logo mooisonenbreugel.nl
Hans van Kleef   | Fotonummer: d9dc4a
Hans van Kleef (Foto: Wil Feijen)
Algemeen / Son & Breugel

Project 'Steunouder' start in Son en Breugel

Son en Breugel - In Deurne draait LEVgroep het landelijk project 'Steunouder' al ruim anderhalf jaar en is daar erg succesvol. Voor LEVgroep is dit aanleiding om dit project in 2020 ook op te zetten in Son en Breugel, Geldrop-Mierlo, Oirschot en Nuenen. Het idee is simpel en doeltreffend: de ene partij heeft steun nodig, de andere partij heeft ruimte in zijn huis en hart om die steun te geven.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"Het project moet absoluut niet gezien worden als een veredelde opvang voor drukbezette ouders die oppas zoeken voor hun kinderen", legt Hans van Kleef, sociaal-cultureel werker van de LEVgroep, uit. "Het project is bedoeld voor ouders met kinderen met een beperkt sociaal netwerk. Je kunt hierbij denken aan statushouders, aan ouders van wie de familie ver weg woont, of gescheiden ouders die alleen voor de zorg van hun kind(eren) staan.

Steun- en vraagouder
Hans: "In dit project heb je aan de ene kant de steunouders, aan de andere kant de vraagouders. Steunouders zijn volwassen vrijwilligers met een groot hart voor kinderen en ouders; een gezin, een echtpaar of iemand die alleen woont met ruimte in huis, leven en hart. Vraagouders zijn ouders die een steuntje in de rug nodig hebben voor hun kind. Deze ouders kunnen niet terugvallen op buren, familie of andere bekenden."

Verhard
De maatschappij is verhard de laatste decennia. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je hulp aanbiedt aan een ander. Veel mensen leven in hun eigen wereld en hebben het druk met werk of andere dagelijkse bezigheden. Vaak wordt dan niet omgekeken naar mensen die hulp kunnen gebruiken. "Hoe mooi is het als je naast je drukke bezigheden tijd vrij kunt maken om iemand anders te helpen. Een voorbeeld: door een scheiding moet een moeder van een zevenjarige jongen werken om financieel voor haar zoon en haar andere kinderen te zorgen. Hierdoor heeft zij geen tijd om met haar zoon naar de voetbaltraining te gaan. Een gepensioneerde steunouder heeft zich aangemeld als vrijwilliger en hij gaat nu met deze jongen naar de training. Drie blije mensen!"

Structureel
Steunouders zijn vrijwilligers en bieden structureel één of twee dagdelen een gastvrij thuis aan een kind dat een steuntje in de rug kan gebruiken. Hans: "Door deze kinderen tijdelijk uit de thuissituatie te halen, krijgen ze op een andere manier aandacht. Hierdoor kan een kind opbloeien en de ouder wordt gedurende deze tijd ontzorgd." Marieke Schoenmakers en Martin van de Bunt zijn de steunoudercoördinatoren van dit project in Son en Breugel. Zij leggen contacten met zowel de steunouder als de vraagouder. Zij matchen vraag en aanbod zorgvuldig met elkaar. "Het is de bedoeling dat er eerst een wenperiode is, waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.

Voorkomen
De achterliggende gedachte van dit project is om duurdere en zwaardere zorg te voorkomen. "Als er een vraag is en hierop wordt meteen ingespeeld, dan kan het probleem vaak informeel opgelost worden. Als deze mensen bij het CMD aankloppen, is het probleem vaak al groter en moeten er andere wegen bewandeld worden. Vaak wordt dan dure professionele zorg ingeschakeld. Door dit project kan dure zorg voorkomen worden."

Informatie
Wil jij meer weten over dit mooie project, kijk dan op www.levgroep.nl en kijk dan bij 'lokaal-aanbod/opgroeien-en-opvoeden/steunouder'of neem contact op met LEVgroep via 0499-475361 en vraag naar Marieke of Martin.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>