Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 8d93e3
Foto: Wil Feijen
Zorg

Jóin us, kóm erbij! Dát willen wij!

Son en Breugel - "Voordat ik bij Join us kwam, ging het slecht met me. Ik had thuis en op school problemen. Ik werd gepest en voor mijn gevoel werd dat steeds erger. Ik hoorde nergens bij en vroeg me af waarom dat zo was. Klasgenoten zeiden dat ik te druk was en niet leuk. Dat maakte me verdrietig en boos. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik dacht: ik kan er beter niet meer zijn. Ik besprak dat met mijn mentor op school en die schakelde hulp in. Ook stelde ze voor dat ik naar Join us zou gaan, omdat ik me zo vaak alleen voelde. Ik zag daar heel erg tegenop, want ik was bang dat ze me te druk of stom zouden vinden. Ik word namelijk druk, als ik gespannen ben. Die eerste avond was ik dus erg druk, maar gelukkig was dat niet erg. Bij Join us hoort iedereen erbij. Het is zo fijn dat ik mezelf kan zijn en er helemaal bij hoor."

Geschreven door: Arend Okken

Intakegesprek
Op 9 januari 2020 start de eerste groep Join us in Son en Breugel. Jongeren tussen twaalf en achttien zijn dan van harte welkom bij jongerencentrum Chill Out, Amerikalaan 2 in Son. Ze moeten zich vooraf wel opgeven via www.join-us.nu. Alvorens daadwerkelijk in te stromen, heeft een jongere een intakegesprek met Marieke Schoenmakers of Ali Al Zubaidi. Zij zijn allebei jongerenwerker bij LEVgroep Son en Breugel en staan te trappelen van ongeduld om met deze groepsactiviteit te beginnen.

Veilige setting
Marieke: "We proberen via deze route jongeren te bereiken, die zich vaak eenzaam voelen, het idee hebben dat ze er niet bij horen, moeilijk vrienden maken of zich niet goed durven te uiten. We gaan dan met hen als groep in gesprek en bieden ze 'tools' aan om zichzelf weerbaar te maken. Ali: "En dat doen we in een veilige setting. We zetten namelijk stevig in op het winnen van vertrouwen. Bovendien: Join us is gratis: ook voor thee, koffie of fris hoef je niets te betalen. Een jongere die graag aan deze groepsactiviteit mee wil doen, kan zich het hele jaar door aanmelden. De Join us-groep komt eens in de twee weken op donderdagavond, van 19.00 uur tot 22.00 uur, bij elkaar."

Landelijk initiatief
Join us is een nieuw landelijk initiatief. In Brabant doen al negen gemeentes mee. Ouders, leerkrachten, mentoren en sportcoaches zijn natuurlijk de aangewezen personen om problemen bij jongeren te signaleren. "Toch hebben ouders soms helemaal niet in de gaten dat hun kind zich eenzaam voelt", aldus Marieke. "Het zou fijn zijn als ouders bij het lezen van dit verhaal eens even stilstaan bij hun eigen gezinssituatie. Je gewoon eens afvragen: hoe vóelt mijn kind zich eigenlijk?" Ali: "Wij merken dat sommige jongeren, thuis zittend, nogal lang online zijn met bijvoorbeeld gamen. Dit kán een teken van eenzaamheid zijn."

Jong zoekt oud
Dat jongeren uit ons dorp niet alleen maar bezig zijn met zichzelf, blijkt wel uit hun sympathieke kerstbomenactie 'Kerst, mis je niet'. Coördinator Tim Donkers, stagiair bij de LEVgroep Son en Breugel, hierover: "Ruim voor de kerst bezorgen we gratis een kerstboom bij ouderen die met gevoelens van eenzaamheid kampen. Die boom tuigen we bij hen thuis op. Daar kunnen natuurlijk heel gezellige gesprekken uit voortkomen. Zo'n vijftien jongeren hebben zich al aangemeld als vrijwilliger. Als er lezers zijn, die een ouder iemand kennen, die onze actie op prijs stelt, laat het ons weten via tim.donkers@levgroep.nl."

Nieuwjaarswens
Eenzaamheid in ons dorp. De klankbordgroep 'Kom erbij' besteedde er dit kalenderjaar al twee keer aandacht aan in DeMooiSonenBreugelKrant. Dat blijft ze doen in 2020. Want samen met Ali, Marieke en Tim tekent de klankbordgroep voor de nieuwjaarswens: Jóin us, Kóm erbij! Dát willen wij!

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>