Dorpshuis exterieur (Inbo)
Dorpshuis exterieur (Inbo) Foto: ©Inbo
Foto's

De kogel is door de 'kerk'

Algemeen

Son en Breugel - De beslissing is genomen wie aan de slag mag met de nieuwbouw van de voormalige Sint-Petrus Bandenkerk. Dinsdag 10 december is bekend geworden dat de gunning is toegekend aan Inbo en Stam en De Koning. Nadat op 23 oktober vijf architecten hun visie en plannen hebben gepresenteerd aan de inwoners en raadsleden van de gemeente Son en Breugel, is er achter de schermen veel overleg geweest. De gestelde criteria met betrekking tot de gebruikers, duurzaamheid en financieel plaatje werden afgewogen, waardoor een weloverwogen beslissing is genomen. Architect Inbo en aannemer Stam en De Koning kwamen als beste uit de bus.

Redacteur: Adrie Neervoort

De combinatie Inbo en Stam en De Koning is geen onbekende in Son en Breugel. De architect en aannemer hebben de nieuwe vleugel van het gemeentehuis voor hun rekening genomen en zijn op dit moment bezig met de renovatie van het oude gemeentehuis. Met de gunning van het dorpshuis is dit hun derde project binnen de gemeente Son en Breugel. Een nieuwe uitdaging die zij met beide handen aangrijpen.

Lichtstraat
Het architectenbureau heeft tijdens de presentatie in oktober al laten zien dat zij het donkere gesloten gebouw willen veranderen in een open en transparant gebouw. Dit willen zij bereiken door het aanbrengen van een lichtstraat in het dak, waarvoor de dakconstructie moet worden aangepast. Het open karakter van het nieuwe dorpshuis komt ook tot uiting door het open maken van de plint aan zowel de voor, achter- en zijgevel. "Hierdoor krijgt het nieuwe dorpshuis een open karakter", lichten architecten Frank Zewald en Renée Erens toe.

Zomer 2020
Het team van Inbo met Aron Bogers, Frank Zewald, Jeroen Steenbergen en Renée Erens gaan samen met Jeroen van Beers en Mark Peters van aannemersbedrijf Stam en De Koning de schetsen uitwerken tot definitieve ontwerpen in samenwerking met de gemeente en de gebruikers. Zij zullen tevens de bewoners en de ondernemers in het centrum van Son en Breugel hierbij betrekken. Hieruit komt uiteindelijk het definitieve ontwerp met het gehele financiële plaatje dat rond de zomer van 2020 aan de gemeenteraad voorgelegd zal worden. De verwachting is dan dat eind 2020 de uiteindelijk verbouwing kan starten.

Twijfelen
Tijdens de presentatie op donderdag 12 december gaven zowel Dorpsbelang als de VVD, twee van de drie oppositie partijen in Son en Breugel, al aan het ontwerp mooi te vinden maar te twijfelen aan de echte kosten van het project en de exploitatiekosten van het nieuwe dorpshuis.

Lees het hele verhaal woensdag 18 december in DeMooiSonenBreugelKrant

Dorpshuis exterieur (Inbo)
Dorpshuis interieur (Inbo)
Dorpshuis interieur (Inbo)