Fransiskus (links vooraan) ziet weer goed dankzij het Oogproject
Fransiskus (links vooraan) ziet weer goed dankzij het Oogproject Foto: Ingezonden

Stichting Harapan steunt projecten

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel / Best - Harapan Jaya is een revalidatiecentrum in Pematang Siantar op Noord-Sumatra. Het centrum werd in 1981 gesticht door zuster Jeannette van Paassen. Het werk van Harapan Jaya richt zich op lichamelijk gehandicapten van Sumatra en omliggende eilanden. De laatste jaren zelfs ook uit Bali en West-Timor.

Het bestuur is samengesteld uit vertegenwoordigers van diverse godsdienstige richtingen. Veel is er al gedaan om het leven van de gehandicapte mens beter te maken. Vanaf de oprichting zijn al meer dan 7.300 patiënten geholpen. Jaarlijks gaan teams van artsen uit Nederland en Belgie bestaande uit orthopeden en plastischs chirurgen twee keer naar Pematang Siantar om in het ziekenhuis Harapan de meest uiteenlopende operaties te verrichten zoals lipspleten, open gehemelte, brandwonden, O- en X-benen, klompvoeten, polio, hypospadie en aangeboren handafwijkingen. Zij doen dit geheel belangeloos en geven twee weken van hun vakantie op. Ze opereren gratis. Na de operaties worden de patiënten opgenomen op het centrum Harapan Jaya waar een traject van revalidatie wordt gestart. Dit kan inhouden het volgen van (basis) onderwijs, zo mogelijk op de reguliere (basis)school of beroepsonderwijs. Dit is belangrijk om bij terugkeer in de eigen woonomgeving voor zichzelf te kunnen zorgen.

Registratie
Tot nu toe wordt er met betrekking tot de registratie op het centrum niet of nauwelijks gewerkt met computers. Op elke afdeling was nog een papieren afschrift van de patiënten. Dit is heel arbeidsintensief en bijzonder gevoelig voor fouten. Automatisering was een al lang gekoesterde wens. Het centrum beschikte echter over onvoldoende middelen om de benodigde apparatuur aan te schaffen. De totale kosten bedragen € 7.275. Dankzij een anonieme sponsor en enkele acties heeft Harapan dit geld bij elkaar gekregen, waardoor onlangs de automatisering is gerealiseerd.

Oogproject
In een groot deel van het Indonesische eiland West-Timor is de bevolking extreem arm. Door de afgelegen ligging van de dorpen zijn de mensen verstoken van goede gezondheidszorg. Aan de veel voorkomende oogproblemen werd nauwelijks aandacht besteed. Men kan soms onmogelijk het openbaar vervoer betalen om naar de hoofdstad Kupang te reizen om daar een specialistische oogarts te bezoeken.

De zusters van de Indonesische Franciscanessen op het centrum Hidup-Baru in Atambua zijn in 2017 met medewerking van Harapan begonnen met het eerste oogproject. Met dit project kunnen een aantal dringend noodzakelijke operaties worden uitgevoerd. In Kupang is dat niet altijd mogelijk, daarom moeten sommige patiënten worden doorverwezen naar Jakarta. Het eerste project (kosten € 10.000) is afgesloten. De zusters zijn voor de periode 2019 tot en met 2021 gestart met een nieuw project. Hiervoor was tot voor kort nog niet voldoende geld beschikbaar. Maar door inspanningen van stichting Harapan, de vastenactie van geloofsgemeenschap Antonius in Beweging, de Johanna Donk de Grote stichting, het zangkoor van de trouwlaan uit Tilburg, de Lionsclub Best-Oirschot en een anonieme sponsor is het volledige project bedrag (€ 10.000) nu bij elkaar.