Dorpshuis interieur (Inbo)
Dorpshuis interieur (Inbo) Foto: ©Inbo

De kogel is door de kerk

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De beslissing is genomen wie er aan de slag mag met de nieuwbouw van het dorpshuis, de voormalige Sint-Petrus Bandenkerk. Dinsdag 10 december is bekend geworden dat de gunning is toegekend aan Inbo en Stam en De Koning. Nadat op 23 oktober vijf architecten hun visie en plannen hebben gepresenteerd aan de inwoners en raadsleden van de gemeente Son en Breugel, is er achter de schermen veel overleg geweest. De gestelde criteria met betrekking tot de gebruikers, duurzaamheid en financieel plaatje werden afgewogen, waardoor een weloverwogen beslissing is genomen. Architectenbureau Inbo en aannemer Stam en De Koning kwamen als beste uit de bus.

Redacteur: Adrie Neervoort

De combinatie Inbo en Stam en De Koning is geen onbekende in Son en Breugel. De architect en aannemer hebben de nieuwe vleugel van het gemeentehuis voor hun rekening genomen en zijn op dit moment bezig met de renovatie van het oude gemeentehuis. Met de gunning van het dorpshuis is dit hun derde project binnen de gemeente Son en Breugel. Een nieuwe uitdaging die zij met beide handen aangrijpen.

Lichtstraat
Het architectenbureau heeft tijdens de presentatie in oktober al laten zien dat zij het donkere, gesloten gebouw willen veranderen in een open en transparant gebouw. Dit willen zij bereiken door het aanbrengen van een lichtstraat in het dak, waarvoor de dakconstructie moet worden aangepast. Het open karakter van het nieuwe dorpshuis komt ook tot uiting door het openmaken van de plint aan de voor-, achter- en zijgevel. "Hierdoor krijgt het een open karakter", lichten architecten Frank Zewald en Renée Erens toe.

Uitbouw achterzijde
Behalve het openmaken van de plint, wordt er aan de achterkant ook uitgebouwd. Op de uitbouw wordt nog een verdieping gebouwd voor meer flexibele ruimtes. De aannemer laat weten dat de bodemingrepen tijdens de bouw dusdanig zijn dat er geen archeologisch onderzoek nodig is.

Klimaatneutraal
Inbo en Stam en De Koning laten met hun plannen de duurzaamheid van het gebouw goed tot zijn recht komen. De schetsen vallen binnen de klimaat neutrale organisatie die de gemeente voor ogen heeft. Het dorpshuis moet in zijn eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Dit kan gerealiseerd worden door onder andere het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant van het gebouw en het gebruik maken van een warmtepomp. Verder wordt het gebouw voorzien van vloerverwarming. Voor de afvoer van het hemelwater wordt gebruikgemaakt van de bestaande dakconstructie. Het water wordt opgevangen en geïnfiltreerd in de grond. Ook zal er, indien nodig, elders gecompenseerd worden om de klimaatneutraal-doelstelling te halen.

Gesprekken
Het team van Inbo, bestaande uit Aron Bogers, Frank Zewald, Jeroen Steenbergen en Renée Erens, gaat samen met Jeroen van Beers en Mark Peters van aannemersbedrijf Stam en De Koning de schetsen uitwerken tot definitieve ontwerpen. Frank: "Voordat het definitieve ontwerp klaar is, hebben we nog gesprekken met de gebruikers, omwonenden en winkeliers. We vinden het belangrijk om al deze partijen bij onze ideeën te betrekken." Het definitieve ontwerp, compleet met het financiële plaatje, wordt rond de zomer van 2020 aan de gemeenteraad voorgelegd. De verwachting is dan dat eind 2020 de verbouwing kan starten. De gemeente voegt nog toe: "Voordat de eerste schep de grond in gaat, krijgen de inwoners ook nog de kans om hun stem te laten horen."

Twijfel
Tijdens de presentatie op donderdag 12 december gaven zowel Dorpsbelang als de VVD, twee van de drie oppositiepartijen in Son en Breugel, al aan het ontwerp mooi te vinden, maar te twijfelen aan de echte kosten van het project en de exploitatiekosten van het nieuwe dorpshuis.

Dorpshuis exterieur (Inbo)
Dorpshuis interieur (Inbo)
Dorpshuis exterieur (Inbo)