Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto's

Kerstconcert harmonie PHEV geeft gevoel van Kerstmis

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Voor iedereen is kerst anders. Is het een kerstboom? Samen met familie? Of toch dat heerlijke kerstdiner? Voor alles geldt: een kerst zonder muziek is geen kerst. Harmonieorkest Pro Honore et Virtute zorgde dit jaar voor twee bijzondere kerstconcerten. Bijzonder omdat de opbrengst van de kaarten, de diverse huisgemaakte lekkernijen en de donaties ten goede komen aan de dagbesteding van Berkenstaete. Na de concerten reikt de harmonie een cheque uit van veertienhonderd euro. Zo is het met de harmonie niet alleen genieten tijdens de voorstelling, maar dragen zij hun steentje bij aan de leefbaarheid van de gemeenschap Son en Breugel.

Redacteur: Henriette van Berkel
Fotograaf: Wil Feijen

In een sfeervol ingericht en uitverkocht Vestzaktheater zoeken de gasten donderdag 12 december snel een plekje. De muzikanten, voor deze avond niet in uniform maar in feestelijk zwart, nemen hun plaatsen in. Presentator van deze avond is Henri Jansen. Hij stelt zich voor als dorpsherbergier in wat hij 'De Kerstherberg' noemt. Op geheel eigen ontspannen wijze praat Henri het programma aan elkaar. Het concert in het Atrium van Berkenstaete op zaterdag 14 december is helemaal bijzonder, aangezien het een uitvoering in de huiskamer van de bewoners zelf is. Bewoners die, met vele gasten, een avond vol bewondering genieten van de muziek en enkele bekende kerstnummers enthousiast meezingen.

Medley kerstnummers
Het orkest, onder leiding van Johan Smeulders, opent de avond met het stuk 'Signature', gevolgd door een medley van kerstnummers. In Berkenstaete speelt de kopersectie met trompetten en trombones deze opening vanaf de hoge balustrade. Verrassing daarna is de zang van dwarsfluitiste Judith Bauwens. Zij zingt op beide kerstconcerten ook het gevoelige Zweedse lied 'Gabriella's Sang' en maakt grote indruk met haar prachtige, ingetogen stem. Het grote applaus is zeker op zijn plaats.

In een nieuw jasje
Daarna volgt een aantal kerstnummers. "Het is van alles wat. Herkenbare nummers in een nieuw jasje", aldus herbergier Henri. Een optreden van een vijftal fluitistes met 'Concerto for 5 flutes' zorgt voor de volgende verrassing. Evenals het prachtige solo optreden van Maaike Filmer op hobo met 'Gabriels Oboe'. Het publiek geniet zichtbaar van deze muzikale hoogstandjes.

Aandacht voor dagbesteding
Na een opzwepende uitvoering van 'Little Drummer Boy', is op donderdag het woord aan Eppie Fokkema, voorzitter van de Raad van bestuur van Zorggroep Archipel. Eppie: "Ik ben blij met de aandacht voor de dagbesteding op Berkenstaete. Wij kunnen met dit initiatief van de harmonie weer meer geluksmomenten voor onze cliënten bezorgen." Het kerstconcert op zaterdag 14 december op Berkenstaete noemt Eppie ook een dergelijk geluksmoment. Daarnaast spreekt Eppie, als kritische muzikant, zijn bewondering uit voor het orkest. Het publiek is het hier volledig mee eens. Henri laat vervolgens mandjes rondgaan, waarin gasten hun donatie mogen doen. Met een knipoog: "Alleen maar briefjes, liever geen muntjes". Samen met de kaartverkoop stelt dit Harmonie Pro Honore et Virtute twee dagen later in staat om, onder luid applaus van de bewoners, een cheque van maar liefst veertienhonderd euro uit te reiken aan Desiree Tomassen, van de dagbesteding Berkenstaete.

Gouden muzikantenspeld
De voorstelling in Berkenstaete kent nog een verrassing. Het is maar weinigen gegeven om veertig jaar lang muzikant te zijn bij een harmonie. Wil van der Zanden lukte dit wel en wordt op deze avond hiervoor geëerd door de voorzitter van de harmonie, Henk Vogels en door de vice voorzitter van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen, de heer Jos Verbeeten. "Naast vele jaren muziek maken, ook zeer betrokken in talloze functies binnen PHEV. Een 'mastodont' en inspirator voor velen. Een eer dat ik hiervoor de muzikantenspeld in goud aan u mag uitreiken".

Jaarlijkse traditie?
Na de dankwoorden aan alle betrokkenen en natuurlijk het publiek ondersteunt de harmonie de kerstwensen van Henk Vogels en Desiree Tomassen met 'We Wish you a Merry Christmas' als afsluiting van deze speciale, warme en mooie concerten. Beide avonden roept het publiek op tot een 'volgend jaar weer'. Het zou zomaar een mooie traditie kunnen worden. Velen een kerstgevoel bezorgen met een concert, hoe mooi is dat. Of dat volgend jaar ook mogelijk is, is maar zeer de vraag. Op 28 november 2020 neemt het harmonieorkest van PHEV immers deel aan het periodiek muziekconcours om hun terechte plaats in de eerste divisie van orkesten te bevestigen.

Presentator Henri Jansen in zijn rol als herbergier
Desiree Tomassen neemt de cheque in ontvangst
Optreden harmonie PHEV in het Vestzaktheater
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding