Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Kerstmis, niks mis mee

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Kerstmis, is er dan iets niet goed mee, omdat er die mis achter Kerst staat. Niks mis mee, niks mis mee, er is natuurlijk van alles mis mee.

Geschreven door: Geert-Jan Lammers

Om te beginnen die kerstboom en zijn naalden. Al weken voordat het eigenlijke kerstfeest begint, loopt de vrouw de man aan te sporen om maar eens een kerstboom te halen. De meeste mannen zijn van die volgzame types, zodra hun vrouw hun iets vraagt. Na wat zoeken in de krant of het plaatselijk weekblad, tussen de kleintjes, vind je wel een kerstboomhandel en kun je op pad. Maar eerst moet de kofferbak leeg, de reden hiervoor vind je terug in een later stadium van dit verhaal.

Daar aangekomen, vindt ze, want ze gaat natuurlijk mee, de ene boom te klein, de andere boom te groot en weer een ander boom te lelijk, maar na lang zoeken zit er dan toch wel een goeie bij. Wel eentje met kluit want dan vallen die dennennaalden niet zo snel uit, je moet de boom natuurlijk wel in een pot zetten en water geven. Dan komt het probleem om de boom in de kofferbak te krijgen, op dit moment maak je voor de eerste keer kennis met die dennennaalden en het hars van de kerstboom.

Als je een derde of vijfde deur in je auto hebt krijg je die boom er wat gemakkelijker in. Afhankelijk van de grootte van je kofferbak heb je wat meer of minder werk om hem erin te passen. Dan vastbinden wat er nog uit hangt en de kofferdeksel of deur ook nog vastbinden.

Thuis aangekomen moet de boom in een emmer met zand geplaatst worden, zodat je hem ook water kunt geven. Op dat moment maak je voor de tweede keer kennis met die dennennaalden. Als je dan de boom gaat aankleden met lampjes, ballen, slingers en ook een piek voor op de top, dan maak je voor de derde keer kennis met die dennennaalden. Als je dan je auto gaat opruimen en inruimen, na het vervoer van de kerstboom, maak je voor de vierde keer kennis met die dennennaalden. De vijfde kennismaking met die dennennaalden is als de Kerst achter de rug is en de kerstboom afgebroken moet worden.

Omdat de kerstboom vanaf zijn plek in de huiskamer, ik verwacht tenminste dat de meeste mensen de kerstboom in de huiskamer plaatsen, naar de berging gebracht moet worden. Overal vind je dan die dennennaalden, in de kamer, de hal, de keuken en vanaf de achterdeur tot aan de berging, die dennennaalden, ja zeker die dennennaalden.

Maar voordat het zover is, moet bij het aankleden van de kerstboom ook een kerststal geplaatst worden. Als je dan stilstaat bij de kerststal dan pas merk je dat er inderdaad niks mis mee is. De dieren en de mensen die Jezus op dat moment om zich heen had, daaraan merk je dat hij hield van de gewone man, omdat zijn vader een eenvoudig timmerman was en de eerste bezoekers waren herders met hun eenvoudige geschenken. De eenvoud van de dieren, zoals schapen, os en de ezel, spreken voor zich. Wat later kwamen wat meer 'intelligente' mensen (de drie wijzen) uit het oosten op bezoek en brachten ook allemaal geschenken mee. Dus dat deel van Kerstmis is niks mis mee. Alleen die kerstboom en die dennennaalden.

Een advies aan iedereen, koop een kunstboom, dan ben je van een hoop gelazer af.