Vrijwilligers van buurttuin 't Zand nemen de Frans Zaal-bokaal 2018 in ontvangst
Vrijwilligers van buurttuin 't Zand nemen de Frans Zaal-bokaal 2018 in ontvangst Foto: ©gemeente Son en Breugel

'Frans Zaal-bokaal' voor beste idee duurzaamheid

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Voor de derde keer wordt de duurzaamheidsprijs de 'Frans Zaal-bokaal' door de gemeente Son en Breugel uitgereikt. De prijs is onderdeel van de campagne 'Wat we doen is groen'. De gemeente wil hiermee de bewustwording van de duurzaamheidsthema's vergroten. Dit jaar strijden zes initiatiefnemers om deze prijs. Voor de eerste keer wordt die tijdens de oliebollenparty op oudejaarsdag uitgereikt aan de burger die het meest duurzame idee heeft ingestuurd. Rond 15.15 uur wordt de winnaar in het zonnetje gezet.

Redacteur: Emmy Grit

Om een duurzame gemeente te worden, moeten burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen met het thema duurzaamheid aan de slag. Met de campagne geeft de gemeente een podiumplek aan de lokale goede voorbeelden. Een woordvoerder van de gemeente: "Door de erkenning te geven die ze verdienen, kunnen we anderen inspireren om ook zelf aan de slag te gaan. Daarbij kunnen we voor extra motivatie zorgen voor de actieve burgers door ze in het zonnetje te zetten, zoals met de duurzaamheidsprijs." Er worden twee prijzen uitgereikt: 'De Frans Zaal-bokaal' voor volwassenen en 'De Jeugd in het Groen-prijs' voor kinderen. Deze laatste prijs is onderdeel van de Dag van de Duurzaamheid voor scholen. De gemeente reikt deze pas uit bij de nieuwe editie in 2020.

Lokale initiatieven
De duurzaamheidsprijs is voor lokale initiatieven van burgers. Om de lokale betrokkenheid te benadrukken, bestaat de jury uitsluitend uit inwoners woonachtig in Son en Breugel. Juryvoorzitter Hans Gaillard wordt bijgestaan door Jan van Lieshout namens de OVE en Henny Vredeveld namens het IVN. Vanuit de jeugdgemeenteraad sluiten enkele basisschoolleerlingen uit groep acht, te weten Sophie Lombarts (De Sonnewijzer), Noud Hilgerdenaar (De Krommen Hoek), Lynn Schutjes (De Bloktempel) en Hanna Hessels (De Harlekijn) aan. Voor bedrijven is er elk jaar een prijs vanuit de OVE te winnen.

Zes inzendingen
Dit jaar hebben Bas van den Berk, Duurzaamheidsdag basisscholen, Casper Eras, Ineke van Uden, Kees Bierhoff en SonEnergieScan initiatieven ingestuurd. De jury beoordeelt alle ideeën op 'klimaat', 'fysieke leefomgeving', 'mobiliteit', 'circulaire economie' en 'sociale leefomgeving'. Voor deze vijf onderdelen wordt een score van 0 tot 10 gegeven. Het idee met het hoogst aantal punten wordt uitgeroepen tot beste idee en de bedenker hiervan mag tijdens de oliebollenparty op 31 december de prijs in ontvangst nemen.

De initiatieven
Bas van den Berk heeft drie ideeën ingestuurd. Het eerste idee betreft het aanbrengen van groene daken, mogelijk in combinatie met zonnepanelen. Het tweede idee dat Bas voorstelt is het gebruiken van restwarmte op Ekkersrijt met opslag ondergronds. Het derde idee dat hij heeft ingestuurd is dat bij nieuwbouw van woningen en bedrijfsruimten als eis opgenomen moet worden dat hemelwater op eigen perceel afgevoerd en opgeslagen moet worden.

Duurzaamheidsdag basisscholen
Op 10 mei 2019 heeft SonenBreugelVerbindt samen met het Summacollege bij de basisscholen De Regenboog, De Ruimte en De Harlekijn de eerste dag van de duurzaamheid georganiseerd. Het is belangrijk om scholieren op jonge leeftijd het belang van duurzaamheid te leren. Ze nemen de informatie mee en nemen hierdoor milieugevolgen beter mee in de beslissingen die ze maken.

Casper Eras: 'HappyGentiaan'
Met ondersteuning van Buurkracht heeft het buurteam 'HappyGentiaan' een collectieve actie georganiseerd om de woningen te isoleren en zonnepanelen te installeren. Vijf buren hebben samen een analyse laten maken van de woningen. Er is een aanbod geselecteerd voor de uitvoering en bewoners zijn benaderd om van dit aanbod gebruik te maken. In totaal zijn er 263 offertes opgevraagd voor isolatie en zonnepanelen.

Ineke van Uden: 'Koken met een hooikist'
Ineke heeft thuis een hooikist staan en bespaart energie tijdens het koken van eten. De kist zorgt tegelijkertijd voor gemak. Een hooikist is een kist waar een pan in past die op die manier op temperatuur kan blijven. Nadat het water gekookt is, wordt de pan erin gezet en is er geen energie meer nodig om het eten verder te bereiden. Hiermee bespaar je gas of stroom.

Kees Bierhoff: 'Omgekeerd inzamelen afval'
Iedere week rijden er meerdere vuilniswagens door de straten van Son en Breugel voor het ophalen van huisvuil, GFT, PMD en papier. Meestal wordt dit gedaan door vrachtwagens met vervuilende dieselmotoren. Door ondergrondse verzamelcontainers te plaatsen op goed bereikbare punten bespaart dat veel CO2- en stikstofuitstoot. Het voorstel voor omgekeerd inzamelen, vermindert het aantal vervoersbewegingen. Bijkomend voordeel is dat bewoners beter afval gaan scheiden en minder restafval produceren bij het omgekeerd inzamelen.

SonEnergie: 'De SonEnergieScan'
SonEnergie heeft het product 'SonEnergieScan' opgezet. Het is een hulpmiddel voor de leden bij het maken van keuzes in energiebesparende maatregelen. Een vrijwilliger van SonEnergie komt op locatie om de woning te scannen op duurzaamheid en te bekijken welke energiebesparende c.q. opwekkende maatregelen overwogen kunnen worden. Het effect van de scans is dat bewoners bewuster zijn over de mogelijkheden van energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Met het advies kunnen ze naar (lokale) bedrijven stappen om te isoleren, ledverlichting op te hangen of zonnepanelen te kopen.

Wie wint de Frans Zaal-bokaal?
Burgemeester Hans Gaillard maakt de winnaar van de duurzaamheidsprijs bekend tijdens de oliebollenparty. Meer informatie over de duurzaamheidsprijs vindt u op bit.ly/ 2Edk10t.