Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto's

Uitreiking Frans Zaal-bokaal tijdens jaarlijkse oliebollenparty

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Oliebollen, glühwein en warme chocomelk werden dinsdag 31 december rijkelijk uitgedeeld tijdens de traditionele oliebollenparty. De gemeente Son en Breugel had alle inwoners uit het dorp uitgenodigd om bij de kiosk samen te komen en terug te kijken naar het afgelopen jaar. Aan het einde van de toespraak reikte burgemeester Hans Gaillard de Frans Zaal-bokaal uit; de prijs voor het beste idee voor de duurzaamheid. SonenBreugel Verbindt en het Summa College wonnen deze prijs met het basisscholenproject. De burgemeester werd bijgestaan door drie afgevaardigden van de jeugdgemeenteraad.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Behalve een terugblik naar 2019, ging de burgemeester in vogelvlucht door de afgelopen twee decennia van de 21e eeuw. "Er is veel gebeurd in Son en Breugel", aldus burgemeester Hans Gaillard. "De doorgaande weg door het centrum maakte plaats voor een nieuwe inrichting waardoor het doorgaande verkeer verminderd zou moeten worden. Een nieuwe uitstraling heeft het centrum zeker gekregen. Er zijn brede trottoirs en groene middenbermen aangelegd, er is een kiosk gerealiseerd en er worden veel evenementen georganiseerd. Ondanks de komst van de A50 houdt Son en Breugel overlast van het doorgaand verkeer." De burgervader stipte ook het woningaanbod aan in Son en Breugel. "Er zijn honderden woningen gebouwd maar het lijkt niet genoeg. De doorstroming in ons dorp is nog steeds heel gering."

Uiteraard stond Remember September centraal in deze toespraak. Dankzij de inzet van honderden vrijwilligers werd in het weekend van 13, 14 en 15 september de vrijheid groots gevierd en werd stilgestaan bij de bevrijding, 75 jaar geleden.

In de laatste maand van het jaar zijn ook belangrijke beslissingen genomen. "De jarenlange discussie over een dorpshuis in het centrum lijkt tot een resultaat te komen en de gemeenteraad besloot dat de locatie van De Krommen Hoek in principe de locatie wordt van de nieuwe fusieschool in Breugel", aldus de burgervader.

Duurzaamheidsprijs
Na de terugblik was het tijd voor het uitreiken van de Frans Zaal-bokaal, de prijs voor het beste initiatief voor de duurzaamheid. Dit jaar werd deze prijs voor het eerst uitgereikt tijdens de jaarlijkse oliebollenparty. Dit jaar waren zes initiatieven door inwoners ingestuurd en deze zijn allen beoordeeld door een jury. De jury bestond uit Henny Vredeveld namens het IVN, Jan van Lieshout namens de OVE, Sophie, Noud, Lynn en Hanna namens de jeugdgemeenteraad. De prijs werd gewonnen door SonenBreugelVerbindt in samenwerking met leerlingen van het Summa college. Zij hebben op 10 mei de Dag van de Duurzaamheid voor de basisscholen georganiseerd. Burgemeester Gaillard licht toe: "In dit project worden de scholieren op jonge leeftijd meegenomen in het belang van duurzaamheid. Bewust of onbewust houden de jongeren zo meer rekening met milieugevolgen bij hun beslissingen. Je kunt het beste bij de jeugd beginnen met gedragsveranderingen." Bij de Frans Zaal-bokaal hoort ook een cheque ter waarde van vijftienhonderd euro die de winnaars naar eigen inzicht mogen besteden aan een duurzaamheidsdoel.

De burgemeester en de drie afgevaardigden van de Jeugdgemeenteraad wensten alle aanwezigen alle goeds voor 2020.

Lees het verhaal van de winnaars in DeMooiSonenBreugelKrant van woensdag 8 januari 2020.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding